Fashion

Kledingkast verduurzamen? Dat doe je met deze 5 tips!

Kledingkast verduurzamen? Dat doe je met deze 5 tips!

Als er één onderwerp is dat steeds belangrijker wordt, is het wel duurzaam leven. Zo ook op het gebied van kleding. En wie zei dat een duurzame kledingkast saai is? Niemand, want dat is zeker niet zo! Wel zijn er een aantal tips waarmee jij op een eenvoudige manier dat stukje duurzaamheid in jouw kledingkast kunt brengen.

Ben je benieuwd naar deze tips? In dit artikel vertellen wij hoe je jouw kledingkast op een zeer eenvoudige manier kunt verduurzamen! 

Tip #1 - Multifunctionele setjes maken

Wist je dat het geheim van een duurzame kledingkast ook zit in het maken van multifunctionele setjes? Pak een basisitem - zoals een broek of rok - en kijk welke kledingstukken je hiermee kunt combineren. Extra voordeel: dit scheelt je een hoop tijd en keuzestress bij het bepalen van jouw outfit voor morgen. Je hoeft natuurlijk niet elke dag dezelfde broek of rok te dragen, maar het is wel handig als je zo nu en dan precies weet welke kledingstukken je met een jouw geliefde basisitem kunt combineren!


Fijngebreide coltrui bij Hm.com


Slip-over met V-hals bij Hm.com


Mom Loose-fit Ultra High Jeans bij Hm.com

Tip #2 - Tweedehands kleding kopen

We hadden het net al even over het ‘tweede leven’ van kleding, maar je kunt natuurlijk ook zelf dit soort items kopen! Tegenwoordig zijn er ontzettend veel platforms waarop je tweedehands kleding kunt kopen én verkopen. Het zal je verbazen hoeveel leuke items je tegenkomt die misschien wel helemaal perfect bij jou passen!

Tip #3 - Kast opruimen/uitruimen

Heb jij al eens geteld hoeveel kledingstukken je in de kast hebt liggen? Waarschijnlijk bestaat het uit een zomer- en wintergedeelte, maar draag je een hele hoop ook niet. Dat kan natuurlijk! Maar hoe fijn is het om even een frisse blik te werpen op jouw kledingkast, waardoor je straks alleen nog maar items hebt die je écht draagt. Alles wat te klein, te groot, te lang of te kort is, kun je bijvoorbeeld naar een kringloop in de buurt brengen. Hierdoor krijgt jouw kledingstuk een tweede leven.


Kleine opbergmand met deksel bij Hm.com

Tip #4 - Investeer in kwaliteit

Ondanks dat het heel verleidelijk kan zijn om op koopjesjacht te gaan, is het slim om te investeren in items van goede kwaliteit. Deze kledingstukken zijn meestal niet alleen mooier, ze gaan ook nog eens een stuk langer mee. Dit worden ook wel investment pieces genoemd. Hoe fijn is het als je eindelijk dé perfecte broek hebt gevonden, die ook nog eens een paar jaar meegaat? Heel fijn!

Tip #5 - Kies voor seizoenloze kleding

Eerlijk is eerlijk, je draagt waarschijnlijk geen jurkjes met spaghettibandjes wanneer het 10 graden is buiten. Nee, maar er zijn genoeg items die seizoenloos zijn! Denk hierbij aan een witte blouse, een goede mom jeans, een zwarte blazer en lange jurken. Hier heb je het hele jaar door plezier van, waardoor je geen kleding moet ‘inslaan’ wanneer er een nieuw seizoen voor de deur staat. Ideaal!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top