Fashion

8 tips voor een opgeruimde voorjaarsgarderobe

8 tips voor een opgeruimde voorjaarsgarderobe

Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent dat we aan het nieuwe modeseizoen beginnen. Stiekem zijn we natuurlijk al lang aan het kijken welke items we straks in onze kast willen en hebben we al een paar nieuwe stukken aangeschaft. Maar natuurlijk gaan er ook mooie kledingstukken van voorgaande jaren mee het nieuwe seizoen in. Kan je garderobe wel een flinke opruimbeurt gebruiken? Met de volgende 8 tips wordt die voorjaarsopruiming a piece of cake! 

1 Voorbereiding

Zoals we weten, is voorbereiding belangrijk. Plan een vrije middag in, haal je voorjaarskleding weer tevoorschijn en vergeet niet een paar dozen en een voorraad vuilniszakken paraat te hebben staan. Vraag eventueel vriendinnen rond dezelfde tijd hun eigen kast uit te ruimen. Dit komt later goed van pas bij een eventuele kledingruil! 

2 De bezem erdoor

Voordat je orde in de chaos brengt, is het verstandig eerst je kast helemaal leeg te halen. Maak stapels per categorie: broeken, jurken en rokken, tops, truien, jassen en overig en houd rekening met de seizoenen. Nu je kast helemaal leeg is, veeg je eventuele stofnesten weg en haal je even de stofzuiger over de planken. Indien nodig ga je nog even met een sopje en poetslap door alle hoeken. Dan wordt het nu tijd voor het echte werk. Marie Kondo, eat your heart out. 

3 Sorteren

Je hebt nu zowel je najaars- als je voorjaarskleding uit je kast gehaald. Misschien wel de zwaarste taak: het sorteren van de items die meegaan naar het zonnige seizoen en het wegdoen van de kledingstukken die de volgende ronde niet halen. Pak de dozen en vuilniszakken erbij. Reserveer een zak voor kledingstukken die je weggooit, één voor kleding die naar een goed doel gaat, één voor items die je door wilt geven aan vriendinnen, één voor verkoop en een doos voor stukken die je wilt bewaren. Schrijf op elk het doel van de zak of doos. Dan kun je ze nu gaan vullen naar bestemming!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 💃🏻Sara (@collagevintage) op

4 Bij twijfel...

We weten dat het moeilijk is, want dat ene jurkje dat je al zeker vier jaar niet gedragen hebt kan zomaar van pas komen bij die ene gelegenheid die nog niet eens gepland staat. Probeer eerlijk tegen jezelf te zijn en doe de dingen waarvan je ze al tijden niet gedragen hebt weg, want vaak is dit met reden. Misschien maak je een familielid of vriendin er wel super blij mee!

Versleten kleding gaat weg, net als kapotte, te kleine en te grote items. Dingen die niet veel waarde meer hebben maar nog wel in goede staat zijn, kunnen naar het goede doel. Denk je dat er stukken zijn die nog wat opleveren? In de verkoop ermee! (Hallo, nieuw shopbudget). Ben je op sommige stukken tijdelijk uitgekeken maar kun je het niet over je hart verkrijgen ze weg te doen? Stop ze dan in de 'bewaren' doos, wie weet word je er later weer verliefd op. De winteritems kunnen vervolgens weer richting de plank waar je de voorjaars- en zomerkleding vandaan hebt gehaald. 

5 Indelen

Nu is het tijd om de kleding die dit voorjaar jouw garderobe vormen terug in de kast te hangen. Reserveer een deel voor elke categorie: broeken, tops, jurken, jassen, schoenen en accessoires. Tip: heb je ruimte over in je slaapkamer? Koop dan een mooi kledingrek. Hier hang je je mooiste en je nieuwe items aan. Dit is gelijk een mooi moment om eens wat nieuwe outfits samen te stellen. Heb je bij het opruimen een heel mooi vergeten kledingstuk ontdekt? Probeer hier eens een nieuwe outfit mee samen te stellen. Eerlijk is eerlijk: wat is er nou leuker dan shoppen in je eigen kast?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door JULIE SARIÑANA (@sincerelyjules) op

6 Accessoires

Een outfit is niet af zonder de juiste accessoires. Nu al je kleding zich opgeruimd in je kast bevindt, heb je vast een hele hoop schoenen, tassen, sjaaltjes, riemen en sieraden die nog op zoek zijn naar een plekje. Reserveer ook hier een plek voor in je kast. Schoenen en tassen kunnen je op een plank zetten en sieraden en riemen hang je aan haakjes aan de binnenkant van je kastdeur. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door JULIE SARIÑANA (@sincerelyjules) op

7 Opgeruimd staat netjes

Zo! Jouw garderobe is lente-proof. Wat een fijn gevoel! Voordat je aan het twijfelen slaat, ruim je je 'twijfel' en 'weggooi' zak zo snel mogelijk op. Breng ze naar hun plek van bestemming en geef ze een tweede ronde, maar niet in jouw kast. Ha! De items die je wilt verkopen zet je op een online marktplaats, zodat je budget kunt sparen voor aankomende shopsessies. Hebben je vriendinnen net als jij een voorjaarsopruiming gehouden? Regel een ruilavond waarbij je alle items die jullie door willen geven op een stapel gooit. Een gezellige avond en garderobe upgrade gegarandeerd!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top