Health

Eerste keer sauna? Dit is wat je moet weten

Eerste keer sauna? Dit is wat je moet weten

Altijd al eens in de sauna gewild, maar nog nooit gedaan? Dit is je kans, want met de volgende tips ga jij goed voorbereid de sauna in. En nee, je hoeft niet naakt de sauna in als je dat niet wilt. Wij vertellen je alles wat je moeten weten om een dagje heerlijk te kunnen ontspannen. Relax!

 

Sauna

Een sauna is van oorsprong een Finse benaming voor een ruimte waarin het heel erg warm wordt. Als je nog nooit in de sauna bent geweest is het wel fijn om van tevoren te weten wat je kunt verwachten. Want hoe werkt nou een dagje sauna? Voordat je naar de sauna gaat is het handig om te kijken op welk type dag je precies wilt gaan. Over het algemeen zit je naakt in de sauna, maar je kan er ook voor kiezen om op een badkledingdag te gaan. Het kan namelijk zo zijn dat je je er niet zo prettig bij voelt om naakt rond te lopen. Bij een badkledingdag kun je je angst om naakt te lopen in ieder geval vergeten. Dat je naakt loopt in de wellness betekent niet dat je in alle zones naakte mensen ziet lopen. In sommige delen van een resort is het namelijk verplicht om een badjas te dragen.   

 

Hoe werkt het?

In een sauna kan het wel tussen de 80 en 120 graden worden, maar door de luchtvochtigheid is het er niet zo warm als je zou denken. Na een paar minuten ga je vaak al zweten. Door de afgesloten cabine krijg je ook niet te maken met prikkels van buitenaf en kun je lekker ontspannen en reinigen. Er zijn verschillende sauna’s, namelijk een infraroodsauna, een Finse sauna, een kruiden sauna, een sauna met zoutkristallen en een stoomcabine. Het verschil tussen deze sauna’s zit hem in de temperatuur en de functie. Zo werkt bijvoorbeeld een geur van kruiden in de sauna erg ontspannend en kan een infraroodsauna werken voor de spieren in het lichaam.

 

Eerste keer sauna

Als je voor het eerst naar de sauna gaat is het belangrijk om op de volgende dingen te letten:

 • Bekijk voor het bezoek even de website voor veelgestelde vragen en huisregels.
 • Begin niet direct met een te warme sauna en ga ook niet gelijk bovenin zitten. Boven is het warmer dan onderin. Bouw alles rustig op en luister vooral naar je lichaam.
 • Ga niet te lang in de sauna zitten. In veel cabines hangt een zandloper en die is standaard ingesteld op 15 minuten. Heb je het gevoel dat je er eerder uit moet, dan moet je dit vooral doen. Zoek de verkoeling dan op.
 • Zorg dat je goed koelt nadat je in de sauna bent geweest. Dit doe je door een koude douche te nemen. Zo stopt je lichaam met zweten, krijg je een betere bloedsomloop en krijg je een ontspannen gevoel.
   

Voordelen

Een sauna brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo werkt het heel ontspannend en ontgiftend. Ook verbetert het je immuunsysteem en stimuleert het je bloedsomloop. Bij het regelmatig bezoeken van een sauna loop je tot 30 % minder kans op verkoudheid en in een infraroodsauna herstellen je spieren een stuk sneller. Genoeg redenen om naar de sauna te gaan!
 

Wat neem je mee?  

Als je een dagje naar de sauna gaat is het belangrijk om de volgende spullen mee te nemen:

 • Reserveringsbevestiging: Deze staat vaak al in je telefoon.
 • Badjas: In veel delen van een resort is deze verplicht om te dragen.
 • Handdoek: Deze zijn om na afloop te gebruiken voor het douchen.  
 • Badslippers: Deze zijn verplicht. Alleen in de sauna moeten ze uit.
 • Flesje water: Drinken is belangrijk en vooral tijdens een dagje sauna.
 • Badkleding: Voor als je op een badkleding dag naar de sauna gaat.
 • Tijdschrift/boek: Als je houdt van lezen.
   

Wat mag je niet meenemen?

Een dagje sauna betekent een dagje ontspannen en offline zijn. Mensen willen zich niet druk maken over hun privacy. Daarom is het verplicht om telefoons en camera’s in het kluisje te laten. Misschien een hele opgave, maar kijk maar eens hoe uitgerust je weer thuiskomt na een dagje sauna. Dan kan die telefoon ook wel eventjes uit. Verder is eten en drinken niet toegestaan. Er zijn vaak restaurants waar je terecht kunt voor een heerlijk hapje en drankje.  

 

via GIPHY

 

Bron: Nelio.be en Janvansundert.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top