Lichaamsverzorging

Last van ingegroeide haren? Volg dan deze handige tips

Last van ingegroeide haren? Volg dan deze handige tips

Als je je scheert dan zul je het vast wel herkennen: die vervelende ingegroeide haartjes. Ze kunnen op allerlei plekken zitten, zoals je oksel, bikinilijn of schaamstreek. Het is gelukkig menselijk, maar het neemt niet weg dat ze verschrikkelijk irritant én pijnlijk kunnen zijn. Wil jij snel van die ingegroeide haren af? Volg dan deze handige tips.

Hoe krijg je het?

  • Ingegroeide haartjes kunnen komen doordat je bijvoorbeeld een bot scheermes gebruikt. Als het mesje niet meer scherp is, kun je het beter weggooien.
  • Als je tegen de haargroei in scheert, worden de haartjes kort afgesneden. De kans is dan groter dat de haren opgesloten raken onder je huid.
  • Het zou ook kunnen komen doordat je je huid minder dan een tot twee keer per week scrubt. Door het scrubben haal je je dode huidcellen als het ware weg. Zo kunnen de haartjes weer naar buiten groeien. 

Ingegroeide haren? Volg deze handige tips

Je wilt natuurlijk niet dat een ingegroeide haar gaat ontsteken. Het voelt dan gezwollen, pijnlijk en het ziet er rood uit. Daarom hebben we deze handige tips voor jou op een rijtje gezet.

1. Gebruik een pincet of naald. Je kunt met deze tools heel voorzichtig je ingegroeide haar eruit trekken. Of er in prikken. Let wel op dat je ze desinfecteert voordat je ze gebruikt. Mocht je het een eng idee vinden om het zelf te doen, bel dan een schoonheidsspecialist of je huisarts.

2. Scrub je huid. Zo kun je je huid wat egaler maken. Met een beetje geduld komt dan ook de ingegroeide haar mooier naar boven toe 'groeien.'

3. Doe een huidmasker op. Een masker maakt je huid zachter. Denk bijvoorbeeld aan een honing of een klei masker.

Voorkom ingegroeide haren 

Als je huid weer wat rustiger is, zou het ideaal zijn om die ingegroeide haren te voorkomen. Hier hebben we ook wat handige tips voor.

1. Draag losse kleding. Denk bijvoorbeeld aan een katoenen onderbroek. Zo heb je minder snel last van ingegroeide haren bij je schaamstreek.

2. Scheer in de goede richting. Je huid beschadigt als je de verkeerde kant op scheert (tegen de haargroei in). Dat kan flink gaan irriteren en dus ook ontsteken.

3. Vermijd huidproducten met parfum of andere irriterende stoffen.

4. Scheer altijd nat. Als je nat scheert gaat het veel soepeler dan als je het op de droge manier doet. Je kunt wondjes krijgen, maar dus ook ingegroeide haren.

5. Probeer niet regelmatig te scheren. Gun je huid ook wat breaks tussendoor. Overmatig scheren doet je huid slechter dan goed. 

6. Gebruik het liefst een scheermes met één mesje. Met meerdere mesjes ga je vaker over de haren heen. Ze worden steeds korter en korter. Dit kan ervoor zorgen dat je weer ingegroeide haren krijgt. 

Ingegroeide haren zullen verleden tijd zijn na het volgen van deze handige tips!

 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top