Health

Waarom mindfulness een vast onderdeel in je ochtend/avond routine moet worden

Waarom mindfulness een vast onderdeel in je ochtend/avond routine moet worden

Mindfulness, steeds meer mensen beginnen ermee. Met mindfulness probeer je minder in de toekomst te leven en denk je niet na over de wat er nog op je to-do-lijstje staat. Waarom moet mindfulness ook een vast onderdeel voor jouw ochtend of avond routine worden? In dit artikel leggen we het graag uit.

Wat is mindfulness

Mindfulness betekent letterlijk ‘leven met volle aandacht’. Je hoofd zit continu vol; vriendinnen appen, boodschappen doen en ga zo maar door om je to-do-lijstje te kunnen afstrepen. Met mindfulness richt je op het heden. Alle gedachten die met straks, later, morgen of misschien wel volgende week te maken hebben laat je los. Je houdt je bezig met het nu. Loop je in het bos? Dan denk je niet aan wat je straks allemaal nog moet doen, maar je richt je op de geluiden om je heen, de geur en alle andere dingen die je nu ervaart.

Waarom mindfulness toepassen in je ochtendroutine?

Zonder na te denken druk jij de knop van de wekker in of zet hem nog een keer op snoozen, je pakt je telefoon en scrolt door social media of leest je mail. Je beseft dat je nu wel heel snel uit bed moet en dat je weer te laat bent. Dus een sprintje naar de douche, snel een kop koffie en rennen naar de bushalte. De dag begin je dus al gestrest. Als jij mindfulness toe gaat passen in de ochtend zul je merken dat je de dag een stuk vrolijker en relaxeter begint. Want:

1.       Mindfulness helpt je beter om te gaan met stress,

2.       Het verbetert je focus en prestaties,

3.       Mindfulness verbetert de relatie met anderen,

4.       En het ondersteunt je immuunsysteem.

Start de dag bijvoorbeeld eerst 2 minuten door te focussen op je ademhaling en laat al je gedachten los.

Waarom mindfulness toepassen in je avondroutine?

Lig je ’s avonds uren te woelen? Val je moeilijk in slaap of slaap je zo licht dat je wakker wordt van het minste of geringste? Mindfulness of een slaapmediatie kun je goed in de avond toepassen. Dit helpt om beter in slaap te komen. Vooral als je slecht slaapt is mediteren een fijne manier om meer rust te ervaren. Je kunt de prikkels van de dag een plekje geven en je voorbereiden op de nacht.

Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen bij een fijne avondmediatie. Maak je klaar voor de nacht, ga lekker in bed liggen en zet een mediatie aan. Zeker weten dat jij een heerlijke nachtrust zult hebben!

 

 

Beeld: Istock
Deel dit artikel
Back to top