Health

Hallo tech neck: zo kom je van deze vervelende nekpijn af 

Hallo tech neck: zo kom je van deze vervelende nekpijn af 

Nu we steeds meer thuiswerken, is de tech neck weer terug van eigenlijk nooit weggeweest. Net als de muisarm is dit een kwaaltje dat je kunt krijgen van veel werken achter je laptop of overmatig scrollen op je telefoon. En ja, daar heb jij waarschijnlijk ook last van. Dit is wat de tech neck precies is en zo kom je van deze vervelende nekpijn af!

Dit is de tech neck 

De tech neck is de schouder- en rugpijn die je kunt hebben als je veel achter een scherm zit. Veel mensen zitten lang achter hun laptops te werken met hun hoofd naar beneden of naar voren. Dat is niet zo bevordelijk voor je nek. Ook span je je spieren automatisch iets meer aan, waardoor je schouders vast kunnen komen te zitten. Na een tijdje merk je dat ook in je rug. 

Maar wanneer merk je nu of je een tech neck hebt? Als je moeite hebt met het vinden van een goede houding tijdens het (thuis)werken bijvoorbeeld. Ook als je hoofd zwaar aanvoelt en je regelmatig over je schouders en nek wrijft, misschien wel onbewust, is de kans groot dat je een tech neck hebt. Gelukkig kun je er ook veel aan doen.

3 x tips tegen de tech neck

1. Doe oefeningen tijdens korte pauzes tussendoor

Het belangrijkste is dat je je eigen lichamelijke klachten niet negeert. Het klinkt cliché, maar het is zeker waar: luister naar je lichaam. Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om van je tech neck af te komen. Stretchen helpt bijvoorbeeld heel goed, maar forceer het niet teveel als je pijn opmerkt. Deze oefeningen zijn daarbij handig:

- Breng je rechterhand naar de bovenkant van je hoofd en trek de nek voorzichtig naar de rechterschouder, zodat de linkerschouder niet omhoog komt. Houd 30 – 50 seconden vast en herhaal dan aan de andere kant.

- Ga op je rug liggen met een kleine opgerolde handdoek onder je hoofd, of een dun kussen, met gebogen knieën en voeten op heupbreedte van elkaar op de grond. Adem in en stel je bij het uitademen voor dat je je hoofd zo licht mogelijk op je kussen legt, zonder het echt van het kussen te tillen. Adem in om los te laten en adem uit om te herhalen. Probeer de nek lang te houden terwijl je dit doet – trek bijvoorbeeld de kin niet naar de borst toe. Herhaal dit 6-8 keer.

2. Probeer ademhalingstechnieken

Nog een techniek die je kunt gebruiken tegen de tech neck? Ademen! Vaak wanneer we bezig zijn op een scherm en de stress van het werk, kun je spanning opbouwen - de schouders kruipen naar je oren, je kaken spannen zich aan en je houdt onbewust meer je adem in. Doe een korte mindfulnessoefening door te focussen op je ademhaling en rechtop te zitten op je stoel. Met een korte bodyscan waarbij je bewust je lichaamsdelen opmerkt, zorg je voor minder stress.

Bij een tech neck is het belangrijk om je hoofd recht te houden. Stel je voor dat je hoofd zachtjes naar achteren wordt getrokken en helemaal in lijn komt met je schouders. Bij elke inademing laat je het hoofd weer naar voren komen, bij elke uitademing ben je weer in lijn met je schouders. 

3. Zorg voor een goede werkplek met een scherm op ooghoogte

Een laptopstandaard of een zit-stabureau, je kent het waarschijnlijk wel. Als je dit nog niet hebt bij jouw (thuis)werkplek, is het slim om hierin te investeren. Vooral een laptopstandaard is onwijs makkelijk én heel betaalbaar. Je zorgt ermee dat je scherm op ooghoogte komt, wat de tech neck weer tegengaat. Win-win. Ook een goede ergonomische bureaustoel helpt voor een betere houding waarbij je je benen recht op de grond houdt. 

Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Back to top