Health

5 manieren om meer mindful te zijn dit jaar

5 manieren om meer mindful te zijn dit jaar

Als je dit artikel hebt aangeklikt, heb je waarschijnlijk de behoefte dit jaar meer mindful te zijn. Groot gelijk, want alle dingen worden leuker en mooier als je ze bewust en in het moment meemaakt. Mediteren is één manier om afleidende gedachtes te elimineren, maar er zijn meer dingen die je kunt doen om meer mindful te zijn. Je leest het hier!

Hoe je het ook bekijkt, waar je ook vandaan komt of wat je overtuigingen ook zijn: mindfulness verbetert je leven. Het vermindert stress, het maakt je weerbaarder voor stress, het verbetert de kwaliteit van je slaap, het vermindert depressie en angst, je begrijpt jezelf beter en het zorgt voor hechtere banden en vriendschappen.

Daarnaast heeft het een positief effect op andere aspecten of goals in je leven. Combineer het met een plan of project en je zult betere resultaten zien. Mindfulness is your friend! In plaats van te zeggen dat je dagelijks een half uur moet gaan mediteren, hebben we aantal dingen onder elkaar gezet die je kunt doen om meer in het moment te leven, bewust en dankbaar te zijn. Iedereen zal wat aan deze tips en kleine veranderingen hebben!

1. Probeer te monostasken

Multitasking was een tijd lang the way to go, maar steeds meer onderzoeken wijzen uit dat multitasken eigenlijk helemaal niet mogelijk is. Vandaar de term monotasking of single-tasking, wat betekent dat je je focust op één ding tegelijk. Zo kan je brein beter concentreren en wordt je veel productiever en minder gestresst. Sluit die honderd tabbladen die je hebt openstaan, doe de tv uit tijdens je ontbijt en geef toe: ook bellen terwijl je boodschappen doet is niet het beste plan.
5 manieren om meer mindful te zijn dit jaar

2. Leg je telefoon weg in gezelschap

Deze is lastig voor iedereen, en het sluit ook aan op de voorgaande tip over het single-tasken, maar het is heel belangrijk. Laat je telefoon alsjeblieft in je jaszak of tas zitten wanneer je aan het socializen bent. Het moment dat je op je telefoon kijkt terwijl je in gezelschap bent - al is het maar een seconde - creëer je afstand. En je krijgt het moment niet meer terug. Met wie je ook bent, geef de persoon je volledige aandacht.

3. Proef je eten

We zijn hier allemaal schuldig aan. Je ontbijt terwijl je door je feed heen scrollt, je luncht voor je computer en je avondeten schuif je naar binnen tijdens een aflevering van je favoriete serie. Met andere woorden: je eet, maar je hebt het helemaal niet door. Neem een moment om écht van je eten, de smaak, de structuur, de combinatie, te genieten! Wees dankbaar voor het eten dat voor je staat.

5 manieren om meer mindful te zijn dit jaar

4. Focus op dankbaarheid

Het is de sleutel tot geluk, dankbaar zijn voor wat je hebt. Het maakt je een gelukkig mens. Maar helaas hebben we er wel een handje van om altijd maar meer te willen of om te kijken naar wat er ontbreekt in ons leven. Om dit uit je systeem te krijgen kun je het volgende doen: houd een dagboek bij en schrijf elke ochtend drie dingen op waar je dankbaar voor bent in het algemeen. Elke avond schrijf je drie dingen op waar je dankbaar voor bent die die dag zijn gebeurd. 
 

5. Pak je mindful momenten

We kennen het allemaal. Je hebt een grote taak of een deadline en je knalt aan één stuk door, zonder pauzes te nemen. Je bent gefocust, je wilt het afkrijgen en je bent bang je concentratie te verliezen. Maar het is juist goed voor je concentratievermogen, je energielevel en geheugen, wanneer je regelmatig pauzes neemt. Zet ieder uur je wekker om even te diep in en uit te ademen, te stretchen of een glas water of thee te pakken.  

5 manieren om meer mindful te zijn dit jaar

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top