Health

5x dingen die we van katten kunnen leren (als het gaat om mindfullness)

5x dingen die we van katten kunnen leren (als het gaat om mindfullness)

In het boek 'Catfulness' vertelt schrijver Paolo Valentino wat wij mensen van katten kunnen leren als het aankomt op mindful leven.

Les 1: Observeer het leven van een afstandje

Katten besturderen alles van een afstand, of dat nou een hoge plank in de kast is, de eettafel of de armleuning van de bank. Soms is het goed om jezelf te aanschouwen als buitenstaander, zodat we kunnenb relfecteren op ons doen en laten. 

Les 2: Maak een spelletje van alles

Voor katten is de wereld één grote speelplaats. Binnen tijdens een spelletje met de speelgoedmuis, of buiten tussen het gras, waar hun haarscherpe zintuigen aan bod komen: overal waar katten komen zien ze kansen om nieuwe dingen te ontdekken en plezier te maken.

Les 3: Geduld hebben

Katten kunnen met gemak minuten en uren voor een muizenhol zitten voor ze toe kunnen slaan. Voor een kat bestaat er geen klok of eindtijd, en dat is zeker iets om van te leren.

Les 4: Focus

Ooit een kat naar een vissenkom zien staren? Alsof ze gehypnotiseerd zijn staren ze naar het water en de zwemmende vissen, alsof ze nooit iets mooiers hebben gezien. Door je aandacht te verleggen maken alle andere egdachtes niet meer uit en verdwijnen ze naar de achtergrond. Zo kan een groot probleem veranderen naar een klein conflict.

Les 5: Rust

Miscchien we de belangrijkste les voor ons mensen: rust is heilig! Stop met je druk maken en ga eens een rondje lopen of lekker op de bank zitten met een kopje thee. Kijk om je heen of lees een boek. Katten kunnen heel goed niets doen, en dat is misschien wel de belangrijkste tip die we van hun kunnen leren.

 

 

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top