Health

Waarom mediteren wel eens het antwoord zou kunnen zijn op de stress van nu

Waarom mediteren wel eens het antwoord zou kunnen zijn op de stress van nu

Hey, mediteren is altijd een goed idee. Met alles wat er nu om ons heen gebeurt, is het misschien wel belangrijker dan ooit om je van tijd tot tijd af te sluiten in jezelf. Zo kom je tot rust, laad je op en geef jij jezelf energie. Hoe mediteer je succesvol? Wij hebben nog wat tips. 

Sommige mensen vinden mediteren ietwat zweverig. Ben je aan het mediteren? Dan kan je dat ook gewoon ademhalingsoefeningen noemen. 

Mediteren 101

Mediteren of ademhalingsoefeningen kunnen zeker de oplossing zijn in stressvolle situaties. Bij mediteren zoek je als het ware naar een diepere spirituele connectie met jezelf. Vooral met alle onrust om ons heen zou dit wel eens de perfecte oefening zijn om de standvastigheid in jezelf te behouden. Wanneer je merkt dat je rust vind in jezelf is het moeilijker voor de dingen om je heen om je onrust te brengen. 

Het leuke van mediteren is dat je er niet zoveel voor hoeft te doen. Je hebt er niks voor nodig. Toewijding, gesloten ogen en 5 minuten voor jezelf is echt genoeg. Wat ik altijd fijn vind tijdens het mediteren is om me te focussen op mijn ademhalig. Je handen op je buik zetten en de ademhaling voelen kan helpen bij dit proces. Door je te focussen op je ademhaling besef je dat je hier bent, dat je leeft.

Het dingetje van mediteren is om je hoofd erbij te houden. Soms denkt je hoofd aan hele andere dingen dan mediteren, wat soms irritant kan zijn. Toch is het niet handig om boos te worden op jezelf maar om je gedachtes weer terug te brengen naar je ademhaling. Hoe vaker je dit op een rustige maar resolute manier doet, hoe vaker je zult merken dat je hoofd uit zichzelf langer bij het mediteren blijft hangen. 

Vijf minuten per dag die tijd nemen om te letten op je ademhaling kent echt veel meer voordelen dan je denkt. Je beseft je dat jij je in het 'nu' bevindt. En dat er misschien meer is in het leven dan we dachten te zijn. Tuurlijk, we bestaan uit vlees, bloed en een paar organen die zorgen dat ons mooie lichaam kan werken. Maar je hebt ook nog een ziel, die niet werkt op organen maar rust nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Pas wanneer we deze rust in onszelf vinden door bijvoorbeeld te mediteren, zal onze ziel zijn werk beter kunnen doen. 

En dat is gelijk het antwoord op dit artikel. In een tijd waar alles hectisch is, moeten onze zielen overuren draaien voor hetzelfde effect van wat we normaal ervaren. De rust die vroeger veel makkelijker te vinden was, lijkt nu nog veel verder weg. En hoewel mediteren niet het antwoord op al die problemen zal zijn, is er een belangrijk ding wat mediteren wel doet. Het haalt je voor even weg uit de stress en zet je neer in het moment. Dus, nee: we kunnen niet op vakantie. Maar door te mediteren kunnen we alsnog even weg uit de stress van nu. Een win-win situatie, als je het mij vraagt!

Beeld: Photo by Cris Trung on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top