Lifestyle

3 tips om de sleur in je werk thuis te doorbreken

3 tips om de sleur in je werk thuis te doorbreken

De één vindt het heerlijk, terwijl de ander toch wel weer naar kantoor verlangt: thuiswerken. Wanneer je een perfect rustige werkplek hebt zonder al te veel afleiding van buitenaf (kinderen, kinderen en zeiden we al kinderen?) is het meestal geen probleem om vanuit huis te werken. Helaas blijkt dat in de praktijk niet altijd zo te zijn, waardoor werk lastiger kan zijn en er sleur kan ontstaan. ‘Gelukkig’ is er een aantal tips om die sleur te doorbreken. Lees je mee?

Thuiswerken blijft de norm

We kunnen er lang en breed over uitweiden, maar feit is dat thuiswerken na corona blijft. Tenminste, als het aan een groot deel van de werkenden in Nederland ligt. Dat hele vanuit huis werken bevalt ons over het algemeen wel, want ook al heb je soms last van kindergegil en speelgoed dat overal ligt, hoe fijn is het om zoveel thuis te kunnen zijn? Ook wanneer je geen kinderen hebt, is het heerlijk om in huis te kunnen rommelen.

Even tussen het werk door de was doen of je dagelijkse boodschappen doen; je doet vaak klusjes waar je normaal niet eens aan toekomt en het gekke is dat je er nog blij van wordt ook. Er kan echter net als op de werkvloer een bepaalde sleur ontstaan wanneer je te lang op één plek werkt. Met onderstaande tips kun je je werkroutine iets aanpassen om fris en fruitig je werkdag door te kunnen.

Organiseer online teambuilding en bedrijfsuitjes

Corona zorgt ervoor dat je je collega’s niet of nauwelijks ziet. Hoewel je het misschien niet erg vindt om sommige mensen niet te hoeven zien, blijkt uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank toch dat mensen terug naar kantoor willen om collega’s. Zij missen het contact met collega’s dat normaal verder gaat dan alleen online vergaderen. Onze tip? Kijk eens naar de mogelijkheden voor online bedrijfsuitjes.

Door op een leuke en gezellige manier met elkaar virtueel af te spreken, kun je het eindelijk eens over wat anders hebben dan over die sales funnel of die marketingstrategie. Want eerlijk is eerlijk: je belt elkaar niet zo snel op om even te kletsen over niks. In zo’n geval is online teambuilding dus écht een aanrader! Denk aan het organiseren van een pubquiz met borrel (inclusief borrelpakket!) of aan het oplossen van een virtuele moordzaak. Er is voor ieder bedrijf wel een passend bedrijfsuitje op afstand beschikbaar.

Zorg voor voldoende beweging tijdens je werkdag

Je hebt niet altijd je collega’s nodig om een werksleur te doorbreken. Soms kan het ook helemaal aan jezelf liggen dat je de vibe met je werk even niet helemaal voelt. Heb je bij het wakker worden al het gevoel dat dit jouw dag in ieder geval niet gaat worden? Begin je dag dan anders dan anders en stap even uit je routine. Zet je normaal direct je laptop aan om aan de slag te gaan? Probeer dan iets eerder uit bed te gaan om een rondje te wandelen. Een frisse neus én beweging voordat je aan je werkdag begint kan veel betekenen voor je energielevel.

Dat bewegen is sowieso goed voor je werkdag. Zoals je misschien wel weet is iedere dag flink bewegen goed voor je body en mind. Je voelt je er lichamelijk beter door, wat ook weer effect heeft op hoe je je geestelijk voelt. Daarnaast kun je door te bewegen bepaalde stressgevoelens en gevoelens van sleur echt even loslaten. Zorg er dus voor dat je iedere dag genoeg beweegt en doe dit vooral op momenten waarop je dat eerder niet deed. Je zult zien dat je weer met meer energie aan de dag kunt beginnen wat een positief effect heeft op een eventuele sleur.

Verander van werkplek als dat kan

Naast voldoende beweging helpt het om met je bewustzijn bezig te zijn. Er zijn steeds meer mensen die zich bezighouden met mindfulness en dat is niet voor niets. Inmiddels zijn er heel wat apps voor mindfulness waarmee je direct kunt beginnen. Last but not least is het goed om eens te kijken naar je werkplek. Dat is toch een spot waar je iedere dag zit. Misschien helpt het om de sleur te doorbreken om je werkplek eens flink te pimpen. Maak het wat gezelliger, zorg voor fijne meubels en kies voor een fraai kleurtje op de muur. Een paar planten in dezelfde ruimte zijn ook een aanrader: planten zijn gezellig én goed voor je gezondheid.

Wat ook zeker kan helpen is om eens te veranderen van werkplek. Daarmee bedoelen we niet dat je zomaar naar je kantoor moet gaan, want dat wordt nog steeds afgeraden. Kijk eens naar de mogelijkheden om een huisje of een Airbnb ergens te boeken waar je contactloos kunt inchecken. Het kan enorm helpen om eens een week vanaf een andere locatie te werken. Schrijf een ontwikkelplan voor jezelf met eventuele doelen die je wilt bereiken of hoe je je werksleur aan wilt pakken. Onze tip? Ga voor een weekend aan zee. Dan kun je direct lekker uitwaaien!

Beeld: Photo by Paige Cody on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top