Beauty

Dit is de echte reden dat sommige parfums zo duur zijn

Dit is de echte reden dat sommige parfums zo duur zijn

Heb je een favoriet parfum? De kans is groot dat je een signature parfum hebt die niet heel goedkoop is, maar waar je met liefde je geld aan uitgeeft. Alleen, hoe komt het precies dat er aan veel parfums een hoog prijskaartje hangt? Dit is de echte reden dat parfums soms zo duur zijn. 

Waarom parfums duur zijn? It's all about the ingredients 

Om meer te begrijpen waarom parfum duur kan zijn, is het slim om de ingrediënten uit een parfum te vergelijken met de ingrediënten van een recept. Net als verse truffels of kaviaar zijn er ook voor parfums hoge kwaliteit ingrediënten die ervoor zorgen dat de prijs omhoog gaat. Daarnaast is een parfum duurder omdat er verschillende parfum sterktes zijn. Een eau de toilette is bijvoorbeeld goedkoper dan een eau de parfum omdat er minder geurbestandsdelen in zitten. 

Deze ingrediënten maken je parfum duurder

  • Een natuurlijke etherische olie is altijd duurder dan een synthetische versie. Olie van rozen is vaak prijziger, omdat er veel moeite voor moet worden gedaan om die olie te winnen. (Maar eh, rozen voor Valentijn of in dit geval parfum met rozenolie vragen kan natuurlijk ook...)
  • Jasmijn. Een gewild ingrediënt in lekkere parfums voor de lente, maar daar hangt een prijskaartje aan. De oogst van jasmijnbloemen is namelijk best wel lastig, omdat de bloemen vaak met de hand worden geplukt én natuurlijk hun geur moeten blijven behouden. 
  • Orrisboter is een van de meest gewilde ingrediënten in parfums. Orrisboter komt van de orris wortel, een paarse bloem. Dat klinkt niet zo ingewikkeld, maar om deze bloemen te kweken moet je heel lang wachten. Het duurt namelijk drie jaar voordat de wortels groeien én daarna moeten ze nog drie uur drogen. Een tijdrovend klusje dus!
  • Als laatste hebben we musk. Musk ruikt onwijs lekker en zorgt voor een stevige geur en maakt parfum meestal iets meer edgy. Toch is natuurlijke musk heel moeilijk te winnen, het komt namelijk van een muskushert dat op dit moment een bedreigde diersoort is. Meestal wordt er daarom synthetische musk gebruikt.
 
Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top