Beauty

Een parfum kopen? Dit zijn de verschillende soorten geursterktes die er zijn

Een parfum kopen? Dit zijn de verschillende soorten geursterktes die er zijn

We gebruiken bijna allemaal op dagelijkse basis een lekker parfum en we geven je geen ongelijk, want wie wil er nou niet lekker ruiken? Je hebt ook vast wel eens in de winkel gestaan en je afgevraagd welk soort parfum je moet kopen. Er zijn natuurlijk veel verschillende geuren, maar ook in sterkte zit een verschil. 

Je hebt vast wel eens 'eau de parfum' of 'eau de toilette' op een flesje zien staan, maar wat houdt dat nou eigenlijk precies in? En wat is het verschil met 'normale' parfum? In dit artikel lees je er alles over!

 

Wat is parfum?

Om te beginnen, is het goed om te weten waar parfums precies van gemaakt zijn. Parfum is een samenstelling van verschillende geurstoffen en water in een oplosmiddel. Dit oplosmiddel is in de meeste gevallen alcohol. De geurstoffen, oftewel geurbestanddelen, kunnen op verschillende manier gemaakt worden. In de meeste gevallen worden planten tot olie gemaakt door een zogenaamde 'expressie'. Hierbij worden de planten samengeperst totdat er olie vrijkomt. 

Parfum werkt als volgt; door een parfum op je huid te spuiten, verdampt de alcohol, dit zorgt er weer voor dat er een lekkere geur vrijkomt. 

Eau de cologne 

Deze parfumnaam is oorsponkelijk afkomstig van het Keulse water. De term 'cologne' werd later gebruikt om te verwijzen naar een parfum met de laagste concentratie aan geurbestanddelen. Eau de cologne bevat 2 tot 5 procent van die bestanddelen. Dit is zo weinig dat dit bijna nooit gebruikt wordt als parfum. Het wordt vaak verwerkt in producten, denk bijvoorbeeld aan een nat doekje met een geur, hier wordt vaak Eau de cologne in verwerkt. Maar ook gebruikt de wat oudere generatie deze variant vaak voor in een zakdoek.

Eau de toilette 

Eau de toilettes bevatten weinig geurbestanddelen, namelijk 5 tot 10 procent. De kleine hoeveelheid bestanddelen zorgt er dan ook voor dat deze variant een stuk goedkoper is dan eau de parfum of parfum. Dit is ook de reden dat eau de toilette het meeste wordt verkocht. Een nadeel aan dat er niet zo veel geurbestanddelen aanwezig zijn, is dat de parfum daardoor snel zal vervliegen en deze dus vaak niet de hele dag zal blijven zitten.  

Eau de parfum

Met een concentratie van 10 tot 20 procent aan geurbestanddelen is dit een parfum die zeer geschikt is voor het alledaagse gebruik. Toch is deze variant niet zo zwaar en duur als de echte parfum, maar voorziet deze je huid wel ruim 8 uur van een heerlijke geur. Deze variant wordt daarom, naast eau de toilette, ook vaak verkocht. De betekenis van eau de parfum is trouwens 'geparfurmeerd water'.

Parfum

In parfum vind je de meeste geurbestanddelen, namelijk 20 procent, en in sommige zelfs meer. Deze variant wordt daarom ook wel 'parfum extract' genoemd. Dit is de meest luxe variant en is heel sterk van geur, je hebt daarom ook maar een klein beetje nodig. Parfum is ook de duurste variant van allemaal, dit komt dus door de hoge hoeveelheid geurbestanddelen, maar je krijgt er zeker iets voor terug!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top