Lifestyle

5 x voordelen van Kundalini Yoga

5 x voordelen van Kundalini Yoga

Yoga broeken, yoga matjes en yoga houdingen zijn in de laatste decennium populair geworden dankzij celebrity's die deze (soort van) sport massaal zijn gaan beoefenen. Ineens was het mogelijk om overal groepslessen yoga te krijgen, zelfs in de sportschool. Een van de meest beoefende vorm van yoga is Kundalini Yoga.

Kundalini Yoga is een eeuwenoude vorm van yoga die in het westen populair is geworden in 1969 dankzij Yogi Bhajan. Deze vorm van yoga richt zich op het in balans brengen van de energiecentra of chakra's en het stimuleren van levensenergie. Kundalini Yoga staat ook wel bekend als yoga van het bewustzijn.

Hoe beoefen je Kundalini Yoga

De vier belangrijkste onderdelen van deze vorm van yoga zijn de houdingen, ademhalingsoefeningen, het zingen van mantra's en meditatie. Het is belangrijk dat je als beginner les krijgt van een professional, uiteindelijk zal jij deze vorm van yoga ook thuis kunnen beoefenen.

Asana's

Yoga-houdingen worden ook wel asana's genoemd. De meeste houdingen van Kundalini Yoga hebben het doel om de wervelkolom flexibeler te maken, door deze te activeren, uit te lijnen en los te maken. De wervelkolom is belangrijk omdat deze, samen met de hersenen, het centrale zenuwstelsel vormt. De ruggengraat wordt daarnaast gelinkt aan de zeven chakra's.

Prana

Prana betekent vitale levensenergie. Deze levenskracht voorziet jouw lichaam, geest en bewustzijn van energie. Prana stroomt door de chakra's en wordt aangewakkerd of los gelaten door middel van ademhalingsoefeningen. De manier waarop jij ademhaalt wordt in Kundalini Yoga gezien als een weerspiegeling van jouw gemoedstoestand.

Mantra's

Mantra's zijn woorden of zinnen die steeds herhaald worden. Bij het chanting of zingen van mantra's ontstaat er een golf van energie of trillingen die effect hebben op jouw chakra's en je geest. Het zingen van mantra's in soms een onderdeel van mediteren en het helpt je om jezelf niet te laten afdwalen met gedachtes.

Meditatie

Mediteren is een onderdeel van Kundalini Yoga omdat het je geest zuivert. Wanneer je in een meditatieve staat bent heb je geen gedachten, voel jij je op je gemak en ervaar je een verslavende rust. Meditatie is in het begin niet eenvoudig en zal je het niet lang volhouden, maar oefenig baart kunst!

De voordelen

1. Flexibiliteit van je ruggengraat

Door het beoefenen van asana's of yoga-houdingen werk jij aan je evenwicht en het rekken van je spieren, wat jouw uiteindelijk leniger maakt. Ademhalingen zorgen voor een verbinding tussen lichaam en geest en zorgen voor verdieping van de oefening (dat jij net nog even iets verder kan). Daarnaast werk je aan je uithoudingsvermogen.

2. Goed postuur

Omdat de focus van Kundalini jouw wervelkolom is, wordt je leniger en krijg je meer uithoudingsvermogen. Tegelijkertijd zorgt dit ervoor da jij je houding gaat verbeteren en corrigeren. Wanneer iemand last heeft van een blessure wordt het ook aangeraden om bepaalde yoga-oefeningen uit te voeren.

3. Ontspanning

Het mediteren en de ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat jij minder stress ervaart en kan ontspannen. Dit heeft een direct effect op jouw humeur en je zal op een positievere manier naar dingen in het leven kunnen kijken. Je krijgt dus een betere attitude. Doordat je kan ontspannen, kan je ook makkelijk is slaap vallen.

4. Concentratie

Het oefenen van yoga zorgt ervoor dat jij je beter kan focussen. Je concentratievermogen gaat omhoog en je kan informatie sneller en nauwkeuriger verwerken. Dat komt omdat je  meer ontspannen bent als je Kundalini beoefent en je minder snel afgeleid wordt.

5. Stimuleren van stofwisseling en spijsvertering

De ademhalingsoefeningen en de houdingen zorgen ervoor dat jouw romp en middenrif worden versterkt. Dit heeft een positief effect op je spijsvertering en op je stofwisseling. Je lichaam gaat efficiënter energie verwerken. In combinatie met een gezonde levensstijl kan jij door het beoefenen van deze sport dus ook afvallen. Wat wil je nog meer?

Ga jij Kundalini Yoga een kans geven?

Beeld: Photo by Dane Wetton on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top