Health

Vrouwen stoppen massaal met de pil en dit is waarom

Vrouwen stoppen massaal met de pil en dit is waarom

Eén van onze meest gelezen artikelen de laatste tijd gaat over hoe je met de pil kan stoppen zonder dat je last krijgt van acne. Er is een opwaartse trend gaande dat vrouwen massaal stoppen met de pil en het feit dat het helpt tegen acne is waarschijnlijk waarom veel van ons er überhaupt mee zijn begonnen.

Ik ben ooit tien jaar geleden begonnen met de pil op aanraden van mijn moeder. Vanuit haar standpunt was dat gewoon iets wat elke vrouw gebruikte als anticonceptie, zonder er echt bij stil te staan wat voor negatieve invloed het kan hebben. Ik ben er na een aantal maanden mee gestopt omdat ik mij er toch niet prettig bij voelde. We komen steeds meer te weten over het vrouwelijk lichaam als het gaat om vruchtbaarheid, het vrouwelijk orgasme en zo ook de invloed van verschillende anticonceptie. Ik heb uiteindelijk in 2015 gekozen voor het koperspiraaltje als alternatief op de pil en ik ben hier heel tevreden mee. Het heeft geen hormonen en het enige nadeel voor mij persoonlijk is dat ik sindsdien meer bloedverlies heb.

Hormonen

De pil onderdrukt jouw natuurlijke hormonen en (meestal) binnen een paar weken komt je normale hormooncyclus weer op gang. De hormonen die je binnenkrijgt, hebben een aantal positieve voordelen maar ook een aantal bijwerkingen. Deze worden steeds duidelijker, vrouwen die altijd de pil hebben geslikt vragen zich steeds meer af hoe ze zich gaan voelen zonder. Het wordt aangeraden om langere tijd van de pil af te gaan om echt verschil te gaan merken. Voor elke vrouw is het anders.

Voordelen stoppen met de pil

Ook al zijn er nog zoveel voordelen die het slikken van de pil voor sommige vrouwen met zich mee brengt, er zijn een aantal redenen waarom het wellicht de moeite waard is om te proberen zonder.

Het kan zijn dat jij je in het algemeen weer gelukkiger gaat voelen wanneer jij stopt met de anticonceptiepil. Hormonen hebben namelijk invloed op je gemoedstoestand en sommige vrouwen ervaren dat ze minder last hebben van spanningen en andere negatieve klachten. Vrouwen die zijn gestopt met de pil, geven aan dat ze zich mentaal helderder voelen en emoties dieper - ook dus op een positieve manier - ervaren.

Sommige vrouwen merken dat hun libido hoger wordt, dat ze minder of geen last meer hebben van vaginale droogheid en dat ze in het algemeen meer genieten van de seks. Naast deze voordelen kan je ook gewicht verliezen - omdat de pil jouw lichaam kan opblazen, in mijn geval was dat inderdaad zo - en minder last hebben van hoofdpijn en migraine. 

Ervaring van anderen + boeken tips

Vlogger Vera Camilla is afgelopen december gestopt met de pil en neemt ons online mee met haar ervaring. Wanneer Vera een half jaar gestopt is gaat ze haar ervaring met ons delen, als het goed is dus binnenkort! Ze is geïnspireerd geraakt door het boek De Cyclus Strategie van Maisie Hill én ze heeft onlangs ook De Anticonceptie Bijbel aangeraden - deze is trouwens geschreven door onze collega Laura Hiddinga, de hoofdredactrice van Ze.nl en Anneloes Nieuwenhuijse van Lotte Lust. Denk jij na over stoppen met de pil?

De Cyclus strategie bij BOL.com         

De anticonceptiebijbel bij BOL.com

Beeld: Photo by Reproductive Health Supplies Coalition on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top