Lichaamsverzorging

Alles wat je moet weten over laserontharing

Alles wat je moet weten over laserontharing

Ik droom van een leven waarin ik mij nooit meer hoef te scheren, te waxen of te epileren. Jij ook? Misschien is het dan tijd om een keer laserontharing uit te proberen.

Is het een optie voor jou? Hoe duur is het om je te laten laseren en komen haartjes echt nooit meer terug? Deze vragen beantwoorden we hier.

Wat is laserontharing?

Laserontharing is een vorm van ontharing waarbij een laser licht uitstraalt die de melanine (het pigment) van de haartjes absorbeert. De haarzakjes worden op deze manier beschadigd en daarom groeien ze (voor een lange tijd) niet meer terug. Het wordt aangeraden om van tevoren een consult in te plannen want niet iedereen kan worden behandeld. Het ligt aan het type huid, haar en huidskleur of dit wel of niet mogelijk is.

Belangrijk om te weten

Laserontharing werkt het beste bij iemand met een lichte huid en donker haar. Een laser herkent donker haar het beste, tegelijkertijd kan dit ook zorgen voor verkleuringen omdat het helaas ook huidpigmenten aanpakt. Een laser herkent licht haar minder goed en is daarom minder effectief. Er komen gelukkig steeds meer lasers op de markt die werken op lichte haren en een donkere huid.

Laser en IPL

Er bestaan twee vormen van ontharing met licht. Met behulp van een laser en met een zogenaamd Intense Pulse Light. Het verschil tussen de twee is dat een laser doelgerichter haargroei bestrijdt en IPL een grotere oppervlakte aanpakt. Ontharing met IPL wordt sterk afgeraden voor mensen met een donkere huidskleur omdat deze meer risico lopen op permanente hyperpigmentatie. Experts zijn er nog niet uit welke van de twee methodes effectiever is. Wat opvalt, is dat laserbehandelingen doorgaans duurder zijn dan ontharing met IPL. Om zeker te weten dat jij geen risico loopt, is het goed om onderzoek te doen naar waar jij het beste terecht kan met jouw type huid en huidskleur. Ga niet zomaar naar een salon!

Hoe jij je kunt voorbereiden

Laserontharing kun je het beste doen in de herfst en winter. Het is namelijk belangrijk dat jij niet in de zon of onder de zonnebank gaat liggen voor en na een behandeling. Dit vergroot de kans op verkleuring. Geef ook eerlijk aan wat voor medicatie je slikt want het kan zijn dat de behandeling en jouw medicijnen niet samen gaan.

Gebruik geen producten op je huid. Dus geen crèmes, lotions of deodorant, maar helemaal niets! Vraag aan de schoonheidsspecialist voor advies over dingen die je wel of niet kan doen voor een sessie.

Hoe lang duurt het?

Hoelang een sessie duurt verschilt per huidoppervlakte. Het behandelen van je benen of je rug kan ongeveer een uur of twee duren en je bovenlip laten laseren duurt enkele minuten. Met elke sessie worden je haren dunner en minder. Hoeveel sessies je nodig hebt, ligt aan je type huid en haar. Meestal zijn er zes tot tien sessies nodig voordat haartjes permanent zijn verwijderd. Het is normaal dat je een volledige behandeling een paar jaar later zal moeten herhalen voordat jij voor altijd van je haartjes af bent.

Wat je kan verwachten tijdens en na een behandeling

Het laseren voelt net alsof iemand een gespannen elastiekje loslaat tegen je huid. Elke machine werkt weer anders en het pijnniveau ligt ook aan waar je wordt behandeld. Je bovenlip laten laseren is bijvoorbeeld veel pijnlijker dan op je armen. Wanneer je ongesteld bent dan zal je waarschijnlijk meer pijn ervaren, verplaats je afspraak als dat mogelijk is.

Het kan zijn dat na een behandeling je huid gaat irriteren. Roodheid en zwelling verdwijnen meestal een paar uur na een behandeling. Het kan ook zijn dat jouw huid verkleurt, daarom wordt het geadviseerd om naar een professional te gaan die jij vertrouwt.

Nazorg

Gebruik geen make-up vóór een behandeling en wacht het liefst ook twee dagen voor dat jij je weer opmaakt. Zo voorkom je dat je huid geïrriteerd raakt en dat je poriën onnodig verstopt worden. Meestal vallen de haartjes tien tot veertien dagen na een behandeling uit. Je kunt op de tiende dag een milde scrub gebruiken om je huid te exfoliëren en haar te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om altijd je onbedekte huid in te smeren met zonnebrandcrème als je naar buiten gaat, ook al schijnt de zon niet. Vraag aan je schoonheidsspecialist wat voor andere producten er worden geadviseerd.

 

Wat voor prijskaartje hangt eraan?

Laserontharing is niet goedkoop. Je betaalt per behandeling en de prijs verschilt per oppervlakte en per salon. Een sessie voor je bovenlip kost al gauw rond de 70 euro en beide benen 230 euro. De effectiviteit van laserontharing is verschillend voor iedereen, het kan zijn dat jij geluk hebt en voor altijd van je haar af bent. Tegelijkertijd kan het resultaat ook tegenvallen. Leeftijd, hormonen en leeftijd spelen hierbij ook een rol.

Thuis of laten doen

Je kan je haar ook zelf thuis laseren. De apparaten worden steeds beter maar deze gebruiken alleen maar IPL. Ze zijn minder krachtig en het zal dus langer duren als jij deze behandeling thuis doet. Deze apparaten zijn beschikbaar voor verschillende type haar, huid en huidskleur. Omdat het niet zo effectief is, kun je het beste een apparaat gebruiken voor kleinere oppervlaktes.

Philips Lumea Prestige BRI956/00 - IPL lichtontharing bij Bol.com

Ga jij laserontharing uitproberen?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top