Lichaamsverzorging

Dit zijn de oorzaken van acne op je rug en zo kom je ervanaf

Dit zijn de oorzaken van acne op je rug en zo kom je ervanaf

Pukkeltjes op je rug, we hebben er allemaal weleens last van gehad. En dit is best jammer als je bijvoorbeeld een mooie top aan zou willen met een open rug. Of het nou gaat om acne of kleine rode bultjes, het is allemaal vervelend. 

Daarom hebben wij een aantal tips voor jou waardoor je voor eens en voor altijd van de bultjes af kunt zijn. Lees dus snel verder. 

Wat is acne op de rug? 

Acne op de rug is simpelweg hetzelfde als acne op je gezicht. Wanneer bacteriën, dode cellen en talg zich ophopen, kunnen de poriën ontsteken, wat kan leiden tot een 'uitbraak' waardoor er een puist ontstaat. Omdat de rug een verzameling is van transpiratie, is dit deel gevoelig voor puistjes. Dat de rug vrijwel altijd bedekt is met kleding helpt ook niet mee, dit leidt tot verdere schade aan de huid. 

 

Oorzaken van rug acne 

 • Wrijving van kleding en accessoires: wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je aan de ene kant meer last hebt van acne en bultjes, kan het zo zijn dat dit komt door bijvoorbeeld wrijving van een tas. Het is ook handig om eens naar je wasmiddel te kijken; het kan zo zijn dat je allergisch bent voor iets wat in jouw wasmiddel zit. 
 • Huid regelmatig wassen maar niet te veel: het is erg belangrijk om bijvoorbeeld na het sporten zo snel mogelijk je sportkleding uit te doen en je huid te wassen. Op deze manier voorkom je dat je poriën verstoppen. Zorg er tevens voor dat jij je sportkleding regelmatig wast. Te vaak wassen is ook weer niet goed, aangezien je hiermee juist je velletje uitdroogt.
 • Genetisch bepaald: dit is misschien wel de meest frustrerende oorzaak van allemaal, soms kun je er simpelweg niet zoveel aan doen en is het genetisch bepaald dat je meer acne hebt dan anderen. 

Acne op de rug voorkomen 

 • Vermijd het dragen van rugzakken: wrijving en warmte kan ervoor zorgen dat er acne ontstaat. 
 • Gebruik een goede lichaamsreiniger: Wassen met een specifieke lichaamsreiniging helpt puistjes en ontstekingen te verminderen. Zoek naar ingrediënten (zoals salicylzuur) die verstopte poriën te lijf gaan en acne-ontstekingen verminderen.
 • Draag ademende kleding: om te voorkomen dat de warmte wordt vastgehouden, kun je bijvoorbeeld beter katoenen kleding dragen dan kleding van polyester. 
 • Niet aan zitten: hoewel het soms een goed plan lijkt (als je er bij kan) om de puistjes op je rug uit te knijpen, zorgt dit juist voor meer puistjes en nieuwe ontstekingen. Er kunnen daarnaast littekens ontstaan. 
 • Niet in de zon: hoewel het verleidelijk kan zijn om je puistjes te camoufleren met een mooi bruin velletje, zorgt in de zon gaan met je puistjes juist voor littekens die nooit weg zullen gaan.
 • Gebruik een pH-neutrale body wash: er zijn genoeg goede wasgels verkrijgbaar die hieraan voldoen.   
 • Gebruik geen scrub spons: dit is een bom van bacteriën 
 • Hydrateer de huid goed genoeg: je kunt puistjes krijgen omdat je huid vochtarm is 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top