Gezichtsverzorging

Baking soda gebruiken tegen acne, werkt het echt?

Baking soda gebruiken tegen acne, werkt het echt?

Baking soda, je hebt het waarschijnlijk wel ergens in huis liggen. Of het nou in de ijskast ligt om vieze geurtjes te voorkomen, in je keukenkastje bij de bakspullen of in de voorraadkast. Baking soda is namelijk erg veelzijdig, het kan gebruikt worden voor maar liefst 50 verschillende dingen. 

We zullen je besparen wat allemaal, maar een paar voorbeelden zijn: voor wittere tanden, stinkende schoenen, als maagzuurremmer, om te baden, het douchegordijn reinigen, pannen en magnetron schoonmaken en ga zo maar door. 

Oké, dat dit goedje zo ongeveer een wondermiddel is, is al duidelijk maar is het ook te gebruiken als een soort masker tegen acne? Er wordt geclaimd dit dit goed zou werken maar het antwoord daarop is nee. Baking soda kan namelijk meer kwaad dan goed doen voor je gezicht en wij vertellen je waarom. 

Andere schoonheidsbehandelingen thuis

Baking soda kan zeker een rol spelen bij veel andere schoonheidsbehandelingen thuis. Het is een effectieve fysieke exfoliant en haalt dode huidcellen van de huid weg, het kan in een mum van tijd worden gebruikt voor droogshampoo, het zorgt voor een geweldig fijn voetbad, het kan gemakkelijk worden gebruikt als tandpasta, en het is een belangrijk ingrediënt in veel natuurlijke deodorants. Maar waar je dus extra voorzichtig mee moet zijn - of eigenlijk niet moet doen - is het gebruik van baking soda op je gezicht voor het bestrijden van acne.

Bijwerkingen van baking soda

Omdat dit goedje zo alkalisch is - het heeft een pH van ongeveer 9, en dat is erg hoog - kan het gemakkelijk de natuurlijke pH-waarde van je huid verstoren door de natuurlijke oliën te verwijderen. Dit resulteert in een droge, geïrriteerde en ontstoken huid. Knoeien met de pH van je huid kan ook leiden tot vroegtijdige rimpels (no thanks) en uiteindelijk zelfs bestaande acne verergeren. De huid is namelijk gevoeloger voor acne, wanneer het droog is. 

Wanneer en hoe wel gebruiken 

Baking soda gebruiken voor je huid is dus een vrij heftig middel en er zijn zoveel andere mogelijkheden om acne aan te pakken. Wil jij toch wel graag baking soda gebruiken voor je huid? Denk er dan aan dat het vooral niet aangeraden wordt voor mensen die van zichzelf al een droge huid hebben. Heb jij een vette huid? Dan is de kans kleiner dat je problemen krijgt na het gebruiken van baking soda. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid die je gebruikt. Gebruik nooit meer dan twee theelepels, en meng het altijd met water. Laat het goedje vijf tot tien minuten intrekken, en was je gezicht daarna af met lauw water. 

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top