Gezichtsverzorging

Welk gezichtsmasker past het best bij jouw huidtype?

Welk gezichtsmasker past het best bij jouw huidtype?

Ieder mens heeft een andere soort huid. Dit betekent dat elk persoon een aparte wijze heeft waarop deze het beste verzorgd kan worden. Daarom bestaan er verschillende producten voor verschillende huidtypes; hetzelfde geldt gezichtsmaskers. Welk gezichtsmaker past er nou het beste bij een droog huidtype en welke bij een vette huid? We vertellen je er alles over. 

Een huidtype is aangeboren en wordt bepaald aan de hand van de talgproductie en reactiviteit van de huid. We verdelen de types in drie 'meest voorkomende' categorieën: de droge huid, de vette huid en de gemengde huid. 

De droge huid

Een droge huid wordt eigenlijk omschreven als droog omdat het niet evenveel talg aanmaakt op een dag, dan de normale huid. Het komt vaak voor dat er schilfering ontstaat, jeuk opspeelt en de huid wat wittig lijkt in plaats van levendig. Doordat je huid wat strak en gespannen aanvoelt, door de droogte, is het belangrijk om een voedend en hydraterend masker te gebruiken. Zo kan je huid al het vocht uit het masker goed opnemen en dit vocht gebruiken om te herstellen. 

 

De vette huid

In tegenstelling tot de droge huid maakt de vette huid juist te véél talg aan. Vaak staat het hebben van een vette huid gelijk aan het vaak last krijgen van acne of puistjes. Ook heb je vaker grotere poriën dan bij de andere huidtypes. Het klinkt raar, maar een vette huid wordt vaak veroorzaakt door een vochtarme huid. Heb je dit huidtype? Dan kan je het beste een crèmemasker aanbrengen die gemaakt zijn van klei. Deze neemt het vet uit je huid mee. Wel is hij erg uitdrogend door de toegevoegde alcohol, gebruik hem dus niet te vaak. 

 

Gemengde huid 

Zoals je al vermoedt, dankzij de naam, is een gemengde huid een combinatie van de twee bovengenoemde huidtypes. De gemengde huid is het meest voorkomende type. Sommige gedeeltes van je gezicht zijn droog en de andere vettig. De T-zone (je voorhoofd, neus en kin) is vaak flink vettig, terwijl de rest van je gezicht droog kan aanvoelen. Hierdoor kan het zijn dat deze plekken erg gaan glimmen door de dag heen. Je wangen en overige huid kunnen juist weer té droog aanvoelen en daardoor moeilijk soepel gehouden worden. Het komt erop neer: de gemengde huid is soms lastig te verzorgen. We adviseren dan ook dat je twee verschillende maskers gebruikt om je huid zo goed mogelijk te voeden. Breng er één op je t-zone aan, voor het vette gedeelte van je huid, en één op de rest van je gezicht. 

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top