Health

Redenen waarom jij moeilijk in slaap valt

Redenen waarom jij moeilijk in slaap valt

Je dag beginnen na een goed uitgeruste nacht klinkt als muziek in de oren. Helaas is dit niet voor iedereen het geval en is het soms (of misschien zelfs vaak), moeilijk om ’s avonds goed in slaap te komen. Veel bewegen, rollen en staren naar het plafond zijn signalen dat jouw hersenen nog niet klaar zijn om naar bed te gaan. Hoe komt dit eigenlijk? En wat kunnen we ertegen doen om wél aan onze optimale nachtrust te komen?

Een gebrek aan goede nachtrust kan een natuurlijk gevolg zijn van slaap- en waakpatronen. Meestal is dit een fysiek probleem en is het makkelijk zélf op te lossen. Het is daarnaast wel belangrijk om op de juiste manier te handelen, zodat we deze ‘slaapproblemen’ zo snel mogelijk de wereld uit kunnen helpen.

Wil je weten hoe het komt dat jij zo moeilijk in slaap valt? Lees dan snel verder om tot de juiste conclusie te komen.

Te veel blootstelling aan licht

Wanneer je voor het slapen gaan jezelf te veel blootstelt aan licht, vooral aan blauw licht (denk hierbij aan een smartphone), is het erg gemakkelijk om jouw slaapcyclus te verstoren. Dit komt omdat te veel blauw licht ervoor zorgt dat de productie van het slaaphormoon melatonine wordt afgeremd. Met gevolg dat het in slaap vallen vertraagd wordt, waardoor je ’s nachts wakker blijft liggen. Naarmate jij jezelf vaker met dit licht blootstelt voor het slapengaan, zal hier een bepaald ritme in ontstaan waardoor je de volgende nachten ook slechter in slaap zult vallen. Dit ritme wordt ook wel het circadiane ritme genoemd.

Stress

Stress is nooit goed en zouden we het liefst uit ons leven laten verdwijnen. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je een lastige thuissituatie hebt of kampt met problemen binnen jouw werkomgeving dan kan stress een oorzaak zijn van te weinig slaap. Je gaat namelijk overdenken, jezelf te druk maken, angstig worden of gewoon over dingen nadenken waarover je niét wilt nadenken. Al deze redenen kunnen leiden tot chronische stress en tot een onderbroken nachtrust.  

Onregelmatig slaapschema

Als je niet elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed gaat en wakker wordt, is het voor je lichaam moeilijk om te wennen aan een vast slaapritme. Een slaapschema dat een stuk consistenter is, zal ervoor zorgen dat jouw lichaam en geest gaan wennen aan een natuurlijke klok. Zo word jij elke dag rond hetzelfde tijdstip moe en wil je dus dus naar bed gaan.  

Te veel cafeïne

We zijn dol op een heerlijk kopje koffie tijdens het ontbijt. Daar kunnen wij namelijk zo lekker fit en wakker van worden! Onthoud alleen wel dat tot in de late uurtjes cafeïne drinken, jouw slaapritme kan verstoren. Als je hier te veel van consumeert dan kan dit leiden tot slaapproblemen omdat je door het goedje lang wakker blijft liggen. Denk dus goed na over wanneer jij wel wat cafeïne kan gebruiken of wanneer je het beter kunt laten staan. Je nachtrust gaat immers voor.  

Hoe los je deze slaapproblemen op?

Neem een warme douche of een warm bad voor het slapengaan, waardoor jouw lichaam in de juiste staat wordt gebracht om straks een heerlijke acht uur slaap te kunnen maken. Wanneer je dit combineert met een koele kamer om in te slapen, wordt jouw slaapritme op de juiste manier in balans gebracht!

We raden je aan om na 14:00u géén cafeïne meer te drinken. Dit stofje heeft namelijk een halfwaardetijd van gemiddeld zes uur, dus het blijft langer in jouw bloedbanen dan je eigenlijk zou denken. We raden je daarom aan om een heerlijke wandeling te maken, bruisend water te drinken of een eiwitrijke snack te nemen zoals een gekookt eitje of een handje ongezouten amandelen. Deze opties zijn een veel betere manier om jezelf fit en wakker te houden dan een kopje koffie of een energiedrankje.

Daarnaast is het een fijn idee om één uur voor het slapengaan je lampen te dempen. Slimme apparaten zoals een tablet, televisie of een smartphone zorgen ervoor dat jouw slaappatroon beïnvloed worden. Wanneer jij dus een uurtje voor het slapengaan niet meer in aanraking komt met fel of blauw licht, zal je zonder deze storingen sneller in een diepe slaap vallen.

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top