Health

Door deze dagelijkse gewoontes raak jij aan het eind van de dag uitgeput

Door deze dagelijkse gewoontes raak jij aan het eind van de dag uitgeput

We willen ons allemaal zo energiek mogelijk voelen op de dag. Natuurlijk zit er heus een dag tussen dat we niet heel productief zijn, dat is logisch. Zolang jij een goede balans hebt tussen werken, slapen en vrije tijd kun je van jezelf zeggen dat je een gezonde levensstijl hebt. Dat is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend, terwijl dat wel zo zou moeten zijn.

Er zijn veel mensen die aan het eind van de dag helemaal uitgeput zijn. Misschien herken jij jezelf hier wel in. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet ontzettend veel hebt gedaan, maar wel een erge nasleep van jouw dagen ervaart, kun je op zoek gaan naar de aanleiding hiervan. Ook jij verdient het om energie over te hebben aan het eind van de week. Onbewust heb jij je misschien alledaagse gewoontes aangeleerd of zijn deze nou eenmaal gecreëerd die niet zo gezond zijn, zonder dat jij dit wilde. Wij helpen je er daar graag bij.

Ongezond eten

Het klinkt misschien cliché, maar toch zorgt ongezond eten voor meer negatieve effecten dan je misschien verwacht. Wanneer jij vaak grijpt naar de ongezonde maaltijden of snacks ben je op dat moment tevreden. Je hersenen worden hier even blij van, maar jouw lichaam niet. Zodra jij veel verwerkt, zout, zoet of vet eten tot je neemt dan zal dit tegen jou in gaan werken. Hier haalt je lichaam namelijk geen goede energie vandaan. De adrenaline die jij even voelt van junk food zakt heel snel weer weg, waar bij gezond eten jouw energie blijft hangen.

Je hebt moeite met 'nee' zeggen

Wanneer jij van jezelf weet dat jij alle uitdagingen op jouw pad aanneemt en graag mensen tevreden houdt, kan dit jou opbreken. Het overnemen van andermans taken of simpelweg dingen doen voor iemand, kan veel energie uit jou zuigen. Vaak gebeurt dit onbewust. Probeer daarom eens goed aan jezelf te denken en te bepalen waar jouw grenzen liggen. Geef aan wanneer iets niet op een bepaalde tijd gaat lukken en zet jezelf op nummer één.

Ontbijt vergeten

Ze zeggen het niet voor niets: ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Al het eten dat jij de dag ervoor hebt gegeten, wordt door de nacht heen verbrand en hierdoor zal jij de volgende ochtend een lege maag hebben. Jouw verteringsproces stopt dan en je stofwisseling is nog niet op gang gekomen. Wanneer jij een goed ontbijt eet dan zal je jouw lichaam als het ware 'activeren' en krijg jij weer nieuwe energie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Chickslovefood | Nina & Elise (@chickslovefood) op

Een rommelige omgeving

Wanneer jij werkt in een rommelige omgeving, zoals een vol bureau, zal je dit ook merken in jouw hoofd. Je krijgt een gevoel van chaos en weet even niet meer wat er allemaal op jouw planning stond. Zorg daarom altijd voor een schone plek, waar jij gerust aan de slag kunt. 

Perfectionisme

Er is niks mis met het goed willen doen van dingen. Perfectionisme is dan ook iets wat veel mensen hebben en dat is op veel vlakken een mooie eigenschap. Toch zit hier ook een keerzijde aan. Zodra jij álles - tot in de details - in jouw dag perfect wilt doen dan zal je dit enorm veel toewijding en energie kosten. Je zal hierdoor uitgeput raken. Dit komt allemaal omdat het streven naar perfectionisme zorgt voor langer en harder werken. Probeer daarom te accepteren dat jij jou best hebt gedaan. Meer dan je best kun je namelijk niet doen. Wanneer jij hiermee tevreden bent, krijg je een rustig gevoel van binnen.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top