Health

Huidproblemen onder de loep: wat te doen bij netelroos

Huidproblemen onder de loep: wat te doen bij netelroos

In de categorie ‘je zal het maar hebben’: een jeukende huiduitslag die gepaard gaat met roze vlekken en bulten. Hint: dit zijn symptomen die vaak wijzen op netelroos, ook wel bekend als urticarial. Je hebt geen idee wat de uitslag veroorzaakt heeft, maar één ding weet je zeker: hier wil je zo snel mogelijk weer vanaf!

Ben jij de ongelukkige die door de huidaandoening getroffen is? Wij leggen je uit wat de veroorzaker is van netelroos en hoe een uitbraak voortaan de baas bent.

Net als brandnetels

Misschien vermoedde je het al, maar netelroos ontstaat niet zomaar. Meestal wordt netelroos veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie of zelfs een virusinfectie. Het wordt daarom vaak gelinkt aan prikkels waar iemand allergisch voor kan zijn, zoals medicijnen of voedsel. Maar ook prikkels die directe invloed hebben op de huid kunnen de veroorzaker zijn, zoals zonnestralen of een val in brandnetels.

Omdat het per persoon verschilt waar iemand (over)gevoelig voor is, is de oorzaak van urticarial maar moeilijk te achterhalen. Denk maar eens aan de dingen waar mensen heftige lichamelijke reacties van kunnen krijgen. Dit kan variëren van insectenbeten, chemische stoffen, warme of juist koude lucht tot voedingsstoffen en geneesmiddelen. Soms worden ook stress en spanning als veroorzakers van de branderige netelroos genoemd.

Deze prikkels wil je vermijden

Wanneer je huid in aanraking komt met de prikkel waar je (over)gevoelig voor bent, komt er in de huid een stofje vrij genaamd histamine. Het gevolg? Uitslag die gepaard gaat met jeuk en bulten. Yikes! Gelukkig zijn er een aantal handige tips om de netelroos te slim af te zijn.

Vermoed je dat je overgevoelig bent voor bepaalde dingen, probeer dit dan een tijdje te vermijden en kijk of de uitslag wegblijft. Blijft je huid vrij van netelroos? Voilà, de oorzaker is ontdekt! Probeer ook hitte, aspirines, alcohol en stress te vermijden. Dit kan de uitslag namelijk verergeren en dat wil je voorkomen! Trek je de jeuk niet langer? Een lauwe douche en de huid deppen met een vochtig doekje met een scheutje azijn kan het verlichten. Draag ten slotte luchtige kleding die je huid laat ademen.

Als sneeuw voor de zon…

Een schrale troost: de netelroos verdwijnt meestal binnen een aantal uur tot een paar dagen en brengt (gelukkig) meestal geen blijvende schade aan de huid. In het állerergste geval duurt het enkele weken. Heb je dringend behoefte aan medicijnen tegen de jeuk of vertrouw je het niet? Wacht dan niet te lang en stap naar de huisarts.

Heb je weleens last van deze vervelende huidaandoening? Volg de genoemde tips op en jouw huidje is binnen no time weer jeukvrij en babyzacht.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top