Health

Dit kan een reden zijn waarom je aankomt

Dit kan een reden zijn waarom je aankomt

Gezond eten en regelmatig bewegen, dat zijn toch wel de handvatten om gezond te leven. Je zou denken dat je er dan bent, maar helaas: er spelen nog allerlei andere factoren mee. Ben je een paar kilo aangekomen terwijl je let op je voeding en sport? Dan zou er een andere reden kunnen zijn.

Laten we vooropstellen dat iedereen goed is zoals hij of zij is. Zolang je maar gezond en gelukkig bent, dat is het belangrijkste. Wel kan het frustrerend zijn als je je best doen om af te vallen en dit om de één of andere reden niet lukt.

Verlaagd testosteronniveau

Ben je een aantal kilo aangekomen en lijkt er geen reden voor te zijn? Dan kan het zijn dat je hormonen niet in balans zijn. Een laag testosteronniveau kan hierbij een grote rol spelen. Naast gewichtstoename kun je dit merken aan slapeloosheid, een afname aan energie, spiermassa en kracht, haaruitval, onregelmatige menstruatie, opvliegers en moeite hebben om je te concentreren. Weinig testosteron kan er zelfs voor zorgen dat je last hebt van een droge vagina, minder zin hebt in seks en moeilijk tot een orgasme kunt komen. Ook kun je last krijgen van depressie en angstgevoelens. Testosteron kan zelfs invloed hebben op je vruchtbaarheid.

Huisarts

Kun je je herkennen in de symptomen hierboven? Dan kan het best zo zijn dat je hormonen in de war zijn. Een verlaagd niveau testosteron wordt bij vrouwen al gauw over het hoofd gezien. Het is dus zeker aan te raden om een afspraak te maken bij de huisarts en te vragen om een uitgebreide hormoontest. Daaruit blijkt al gauw hoe je hormonen eraan toe zijn en of er iets mis is.

Behandeling

Blijkt uit de test dat je testosteronniveau (of een ander hormoonniveau) te laag is? Dan zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt doen. Er zijn bepaalde crèmes en supplementen op de markt die kunnen helpen. Overleg wel eerst met je huisarts wat je het beste kunt nemen.

Beeld: Photo by alan KO on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top