Lichaamsverzorging

6x symptomen die betekenen dat je hormonen uit balans zijn

6x symptomen die betekenen dat je hormonen uit balans zijn

Aanhoudende hoofdpijn, last van acne of raak je maar niet uitgerust, en heb je geen idee waar deze symptomen vandaan komen? Misschien zijn je hormonen de oorzaak van deze symptomen. Je hormonen kunnen uit balans zijn zonder specefieke aanleiding. Wij hebben een aantal symtomen op een rijtje gezet, om erachter te komen of je hormonen uit balans zijn.

1. Laag libido

Heb je de laatste tijd geen zin in seks of voel het een beetje als een opdracht seksueel actief te zijn? Er zijn heel wat redenen waarom je libido even wat lager kan liggen. Eeen instabiele hormoonspiegel kan hierbij bijvoorbeeld een oorzaak zijn. Zowel je testosteron als oestrogeen spelen een belangrijke rol als het gaan om de zin in seks. Heb je er even geen behoefte aan? Dat is oke! het kan natuurlijk nooit kwaad om die balans even na te laten kijken.

2. Slapeloze nachten

Wanneer je lichaam te weinig oestrogeen en progesteron aanmaakt, kun je last krijgen van nachtelijke zweetbuien. Je wordt er vaak wakker door, ligt niet lekker en bvoelt niet aangenaam, niet ideaal voor een goede nachtrust dus. Ga je door een stressvolle periode? Dan zal je cortisol ook te hoog liggen, wat voor minder slaap zorgt. Een vicieuze cirkel die je het beste op tijd aan kunt pakken om je slaapritme weer op orde te krijgen.

3. Eetbuien

Oestrogeen heeft ook invloed op de hoeveelheid serotonine die je lichaam aanmaakt. Te weinig oestrogeen betekent een tekort aan serotonine, waardoor je graag naar koolhydraten en zoetigheden velangd. Heb jij wel een onverklaarbare eetbuien? Ongebalanceerde hormonen kunnen het antwoord zijn.

4. Hormonale acne

Acne kan zich vormen als gevolg van stress of dsoor een bepaalde reactie, maar in 90% van de gevallen zijn onze hormonen de oorzaak van acne. Heb jij hier ook last van? Vraag dan een dermatoloog welke stappen je kunt ondernemen.

5. Haaruitval

Haaruitval kan niet alleen komen door stress of genetische aandoeningen, maar ook door het evenwicht van je hormonen. Let hier goed op, want je kunt al snel met de juiste behandelingen beginnen om te voorkomen dat er teveel haar uitvalt.

6. Vaginale droogte of een afwijkende afsheiding

Wanneer je last hebt van vaginale droogte of opmertke dat je afscheiding wat afwijkt, is de kans groot dat de productie van je oestrogeen te hoog of te laag is. Oestrogeen is het belangrijkste geslachtshormoon bij vrouwen en daarom hard nodig om in balans te houden. Er zijn veel manieren om de oestrogeenspiegel op balans te houden, en je huisarts of gynaecoloog kunnen je hierbij helpen.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top