Health

Meer groenten eten op dagelijkse basis: 7 tips

Meer groenten eten op dagelijkse basis: 7 tips

Of je nu een mooiere huid nastreeft, wel wat meer energie kunt gebruiken of simpelweg je immuunsysteem een boost wil geven: meer groenten eten is altijd een goed idee. Toch kan het lastig zijn om voldoende groenten in je dagelijkse leven binnen te krijgen. We hebben tips voor je.

Meer groenten eten: 7 handige trucjes 

Natuurlijk weet je wel hoe belangrijk het is om iedere dag voldoende groenten binnen te krijgen, zeker als je veel sport. Eiwitten helpen je lichaam met de opbouw en het herstel van spieren; groenten zijn de belangrijke leverancier van vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Groenten zijn nu eenmaal onmisbaar in je voedingspatroon. Maar hoe krijg je er eigenlijk voldoende vanbinnen?

Hoeveel groente moet je per dag eten? 

Je ouders brachten je waarschijnlijk al bij dat je iedere dag in elk geval twee stuks fruit en 200 gram groente moest binnenkrijgen. Het Voedingscentrum heeft deze richtlijnen inmiddels verhoogd naar ten minste 250 gram per dag. Ben je een fanatieke hardloper of sta je regelmatig in de sportschool, dan is het al helemaal verstandig aantal minimaal te halen, liefst nog iets meer. Gelukkig hebben we handige tips voor je waarmee je makkelijker aan je dagelijkse groentebommetjes komt, zonder dat je het doorhebt.

Eet groenten bij iedere maaltijd 

Het kan even wennen zijn als je dit nooit eerder deed, maar wil je meer groenten eten op een dag, zorg er dan voor dat je er een gewoonte van maakt om groenten te eten bij bijna elke maaltijd. Zorg ervoor dat je altijd komkommer, (cherry)tomaatjes, paprika en wortel in huis hebt. Zorg ook dat je altijd genoeg bladgroenten klaar hebt liggen, zodat je bijvoorbeeld gemakkelijk een laagje onder je boterham kunt leggen.

Smeer groentespread op je brood (of maak ‘m zelf) 

Ben je van plan om meer groenten op een dag te eten? Natuurlijk kun je dan je broodje of cracker beleggen met wat rauwkost, maar van groentespreads worden we ook blij. Ook wanneer je vegetariër bent, is dit een handige optie. Je kunt een bakje groentespread kant-en-klaar kopen in de winkel, maar je kan ook zelf aan de slag gaan, zodat je precies weet wat erin zit. Zo is humus bijvoorbeeld heel makkelijk zelf te maken. De sesampasta Tahin koop je bij bijna iedere supermarkt. Peterselie, geroosterde paprika’s en wat peper geven je humus meer smaak.

Maak soep bij de lunch 

Heb je het doel om op een dag door meer groenten te eten? Soep tijdens je lunch is dan je redmiddel. Door soep aan je maaltijd toe te voegen, schraap je al snel minimaal 100 gram extra groenten binnen. Van vrijwel alle groenten valt wel een lekkere soep te maken. Dat kan je natuurlijk doen met een standaard tomatensoepje, maar ook pompoensoep, linzensoep of broccolisoep is heel makkelijk te maken.   

meer groenten eten

Maak je eigen groene smoothies

Hij kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje met tips om meer groenten te eten. Met zelfgemaakte sapjes en smoothies kun je lekker lang variëren, waardoor veel groenten eten makkelijker wordt. Als basis neem je wat eiwitten (bijvoorbeeld magere yoghurt), gezonde vetten (denk aan avocado), koolhydraten (fruit), een handjevol zaden en tot slot stop je je groene smoothie vol met je favoriete (blad)groenten.

Van deze 9 groenten kun je een opgeblazen gevoel krijgen

Eet vaker veganistisch 

Natuurlijk is het ten eerste alleen al goed voor de planeet om vaker vegetarisch of zelfs veganistisch te eten. Skip je vlees, vis, en eventueel ook eieren, kaas en honing uit je dieet, dan word je daarnaast ook gedwongen om meer groenten toe te voegen aan je gerechten. Je gaat immers creatiever op zoek naar een vullende maaltijd, in plaats dat je al snel kiest voor een stukje vlees of vis. Niet alleen kan je op deze manier makkelijker meer groenten eten, ook heb je minder kans op hart- en vaatziekten als je vaker plantaardig eet.

Geef groenten een prominente plek in je koelkast

Wij mensen zijn hartstikke visueel ingesteld. Is je doel dus om meer groenten te eten op dagelijkse basis, geef ze dan ook een belangrijke plek in je koelkast. Zorg dat de verse groenten het eerste zijn dat je ziet als je de koelkastdeur opentrekt of geef ze een ereplaatje in je keukenkastjes, zodat je er niet omheen kunt als je een maaltijd klaar gaat maken.

Vervang aardappels eens door groenten uit de oven

Nu we langzamerhand weer richting de koudere dagen gaan, is het ook weer tijd voor het ovenschotelseizoen. Dé perfecte manier om meer vitaminebommetjes binnen te krijgen. Zo krijg je met een gerecht van bijvoorbeeld zoete aardappel en pastinaak direct lekker veel groenten binnen. Easy does it!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top