Lifestyle

Ben je moe? Door deze tips zit je binnen no time weer bomvol energie!

Ben je moe? Door deze tips zit je binnen no time weer bomvol energie!

Er kan veel aan de hand zijn wanneer je moe bent. Is het mentaal of fysiek? Ligt het aan je slaappatroon of is er meer aan de hand? Het beantwoorden van deze vragen kan je al een stap dichterbij de oorzaak van je conditie brengen. 

Het hebben van voldoende energie is voor sommigen een vanzelfsprekendheid en voor anderen iets ongrijpbaars. De meesten grijpen voor meer energie naar koffie, suikers of cafeïne. Dit heeft op lange termijn meer nadelen dan jij je kan voorstellen. Het is tijd om het anders te doen en we beginnen vandaag!

Maak je minder zorgen over de meningen van anderen

Ben je moe? Dan denk je waarschijnlijk niet meteen aan deze tip. Toch kan het, vooral wanneer je mentaal uitgeput bent, belangrijk om te onthouden zijn. We denken vaker aan meningen van andere mensen dan we denken. We melden ons niet ziek omdat we denken dat je baas je dan minder serieus neemt. Dit soort kleine beslissingen waar we onze gedachtes voor iemand anders laten spreken, laten ons dus uitgeput achter. Voor een positieve instelling die je veel verder in het leven brengt, is het belangrijk dat jij de controle over je gedachtes altijd hebt. Tip: maak van je gedachte een zin en zeg wat je dwarszit!

Drink twee glazen water met ijs

Ben je elke dag moe rond dezelfde tijd? Het kan zijn dat je gedehydrateerd bent. De temperatuur van het water maakt op zich niet veel uit maar als je moe bent én dorst hebt dan sla je met deze methode twee vliegen in één klap. Het koude geeft je als het ware een wake-up call waardoor jij weer lekker energiek bent.

Zorg voor meer dopamine

Dopamine is een stofje die hoort bij het beloningscentrum van je hersenen. Maak je deze stof aan? Dan voel jij je een stuk blijer wat je uit eindelijk ook meer energie geeft.  Dit is hoe je dopamine aanmaakt:

  • Luister naar je favoriete liedje.
  • Deel het bed met je partner.
  • Zorg voor meer beweging. 
  • Vermijd vet, suiker en cafeïne.

Let op je bloedsuikerspiegel

Een glycemische index is belangrijker dan je denkt. Deze index bepaalt onder andere hoeveel impact eten op je bloedsuikerspiegel heeft. Eten met een lage glycemische index (bonen, bruine rijst en noten) hebben minder effect op je spiegel dan eten met een hoge glychemische index. 

Drankjes met veel suiker, pasta, aardappelen en pasta een hoge glychemische waarde. Deze producten hebben een grote impact op je boedsuikerspiegel en geven je snel een boost van energie. Ben je vaak moe? Dan is het belangrijk om eten met een hoge glychemische waarde links te laten liggen. Zo hou jij je bloedsuikerspiegel stabiel en heb je veel meer energie!

Zorg voor genoeg ijzer

Ben je bijna altijd moe en heb je weinig energie? Dan kan het zijn dat je een ijzertekort hebt. Dit eten kan helpen bij een ijzertekort:

  • Rood vlees.
  • Spinazie.
  • Ei.
  • Kip.
  • Boerenkool.
  • Peulvruchten.

IJzer is een mineraal en kan je in twee verschillende groepen opdelen. Heemijzer komt alleen voor in dierlijke producten en non-heemijzer komt voor in plantaardige en dierlijke producten. Ongeveer 90% van het ijzer dat we binnenkrijgen is non-heemijzer, het overige is heemijzer. 

Voedingstoffen hebben ook een grote rol bij het opnemen van ijzer. Vitamine C zorgt dat non-heemijzer beter in je lichaam wordt opgenomen. Eet je bij elke maaltijd citrusvruchten, bessen of kiwi's? Dan neemt je lichaam sneller het ijzer op wat je eet.

Doe het een nachtje of twee anders

Wanneer je moe bent, ben je geneigd om een dagje vroeg te gaan slapen en laat wakker te worden. Hoewel dit soms werkt, haal jij misschien je voordeel uit een andere aanpak.  Blijf een paar uur langer op dan normaal en zet je wekker vroeg. Natuurlijk is het niet handig om dit op een doordeweekse dag te doen dus wacht even tot het weekend. De perfecte dag om dit te doen is zaterdag. Zo ben je zondagavond moe en slaap je veel eerder dan je normale bedtijd. Maandag ben je heerlijk uitgerust en heeft je slaapritme als het ware een reset gekregen. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top