Gezichtsverzorging

Dit is hormonale acne en zo kom je ervan af

Dit is hormonale acne en zo kom je ervan af

Van puistjes tot mee-eters en andere ontstekingen op je gezicht: acne bestaat in veel verschillende vormen en iedere vrouw heeft hier wel eens last van. De één meer dan de ander natuurlijk maar ook als je gezond eet en voldoende water drinkt, kan je last hebben van die vervelende pukkels.

Wij vonden dat het tijd werd om ons specifiek te focussen op het type hormonale acne. Wat is hormonale acne precies? En hoe kom je ervan af? Je leest het hieronder.

Hormonale acne

Cystische oftewel hormonale acne is van alle soorten acne het moeilijkst om te behandelen. De puistjes die je dan hebt, ontstaan door hormonen in je lichaam. De talgklieren worden om één of andere reden extra gevoelig en maken daarom extra talg aan. Een gevolg daarvan is dat de talgklier verzadigd raakt, opzwelt en dan onderhuids openbarst. Dit kan je dan zien als kleine ontstekingen, ook wel acne genoemd. 

Wanneer je ongesteld bent, maakt je lichaam meer hormonen dan normaal aan. Hierdoor heb je dan dus ook meer last van acne. Omdat de hormonen een cruciale rol spelen tijdens je menstruatiecyclus en bij elke fase betrokken zijn, kan het ook zo zijn dat je net voor je ongesteldheid al last hebt van die hormonale puistjes. Fijn… Naast het maandelijkse ongemak kan hormonale acne ook ontstaan door het slikken van de pil. De anticonceptiepil barst van hormonen en deze hormonen kunnen een sterk effect hebben op je huid. Omgekeerd wordt de pil soms ook voorgeschreven om acne tegen te gaan. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jip Isabel | DeKrachtigeVrouw☽ (@jipisabel) op

De symptomen 

Hormonale acne hoeft niet per se heel extreem te zijn er zijn niet altijd symptomen maar meestal heb je er wel een paar. De plek waar deze acne het eerst ontstaat, is eigenlijk altijd rond de kin, de mond en soms ook de kaaklijn. Het kan dat het zich ook verspreidt naar andere gedeeltes van het gezicht en zelfs lichaam. Hormonale acne typeert zich aan dat het niet blijvend is. Dit komt door de schommelingen in je hormonen.

Het behandelen 

Cystische acne is helaas niet helemaal te herstellen. Toch hebben wij een paar tips om die vervelende puistjes te beperken. 

1. Reinig je huid altijd volgens een vast routine.
2. Doe goed research naar welk product bij jou huid past. Wat voor de één fijn is, hoeft niet te betekenen dat dit voor jou ook zo is. 
3. Gebruik geen dag- of nachtcrème met een stevige structuur. Dit verstopt namelijk de poriën. Gebruik liever een gel of lotion. 
4. Gebruik elke dag een product waar benzoylperoxide in zit. Dit doodt namelijk de bacteriën die zich bevinden in de poriën. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Skincare.com (@skincare) op

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top