Haarverzorging

Dankzij deze 13 tips kun jij je haar zo snel mogelijk lang laten groeien

Dankzij deze 13 tips kun jij je haar zo snel mogelijk lang laten groeien

Het hebben van superlange manen is voor veel vrouwen een droom. Het duurt alleen zo lang en het is zo moeilijk om de lokken gezond te houden totdat ze de 'ideale lengte' hebben gekregen. Gelukkig zijn er wel wat mogelijkheden om het proces te versnellen.

Hoe dikker en sterker je haar is, hoe groter de kans is dat je manen sneller lang zijn. Verder zijn er nog meer externe en interne invloeden van toepassing op het resultaat. Hoe jij met je manen omgaat en hoe je voor jezelf zorgt, spelen bijvoorbeeld een grote rol.

Nieuwsgierig naar onze tips? Bewonder deze hieronder!

1. Geduld is een schone zaak

Je haren groeien gemiddeld een halve centimeter per maand dus je kunt niet verwachten dat je lokken binnen een half jaar tot je middel zullen reiken als je begint met een boblijn. Het aanbrengen van extensions geeft je tijdelijk lange manen maar vaak heeft dit een negatieve invloed op je eigen haren. Geduld hebben is dus het allerbeste!

2. Jawel, de schaar is écht je beste vriend

'Huh, hoe dan?' vraag jij je misschien af. Door het knippen van je haar wordt het natuurlijk niet langer. Wél voorkom je ermee dat je haarpunten steeds verder omhoog splijten. Gespleten punten wil je zo snel mogelijk weg laten knippen: het liefst bezoek je de kapper elke 10 tot 12 weken. Boven zorgt een pas geknipt kapsel optisch voor volume, een algehele glans en gladde manen: dat wil je. 

3. Was je haar niet elke douchebeurt

Je weet waarschijnlijk wel dat dit niet slim is om te doen, maar waarom eigenlijk? Je hoofdhuid en manen worden door het wassen met shampoo niet alleen ontdaan van viezigheid maar ook van de natuurlijke oliën die je haar herstellen, beschermen en sterker maken. Die wil je niet kwijt! Wanneer jij je haar wast, focus je dan voornamelijk op je hoofdhuid. Zodra je de shampoo uitspoelt, komt het product toch wel langs de lengtes van je haar en die wil je eigenlijk zo min mogelijk belasten. Helemaal inzepen is dus niet nodig. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Blake Lively (@blakelively) op

4. Gebruik bij elke wasbeurt wél conditioner

Door het gebruiken van styling tools en het kleuren van je haar, worden je manen steeds dunner aan de onderzijde. Conditioner zorgt ervoor dat de lipiden en proteïnen in de haarschaft sneller aangevuld worden en daarnaast worden je haarschubben weer glad gestreken wat gespleten manen voorkomt.

5. Eindig je douchebeurt met koud water

Door dit te doen, sluiten je haarschubben met als gevolg dat je manen minder vocht verliezen en ze minder beschadigd raken door warmte bij styling. Je hoeft heus niet een minuut kou te lijden: een paar seconden je haar spoelen is prima.

6. Gebruik haarmaskers om je manen te hydrateren

Je kunt voor een kant-en-klare versie gaan uit de winkel maar zelf ééntje samenstellen, is misschien wel een betere optie. Combineer ongezuiverde kokosolie met jojoba-, macadamia- en amandelolie en laat het tien minuten intrekken op vochtig haar. Was je manen vervolgens en sluit je douchebeurt af met conditioner. Op die manier kunnen de voedende stoffen wél in jouw manen trekken maar heb je geen vette bos haar na een masker.

7. Wikkel je natte haar niet in jouw handdoek

Tenzij het een exemplaar is dat specifiek bedoeld is voor je manen, kun je het beter niet doen. De grove vezels beschadigen je toch al kwetsbare (want natte) haar met als resultaat meer gebroken manen.

8. Borstel je manen voorzichtig

Allereerst is een goede haarborstel super belangrijk. Ga voor eentje van bij voorkeur een natuurlijk materiaal. Deze kosten iets meer, maar zijn elke cent waard. Werk van beneden naar boven en kam alle klitten er voorzichtig uit. Zeker als je manen nat zijn, is het belangrijk dat je subtiel te werk gaat. Vochtig haar is namelijk een stuk breekbaarder dan droge manen. 

9. Gooi je katoenen kussenslopen weg

Satijn en zijde zijn een stuk zachter voor je haar. Katoen verhoogt de wrijving met als gevolg dat je haar meer breekt. 

10. Gebruik zo min mogelijk styling tools met warmte

Door het gebruiken van een föhn, krultang of stijltang beschadigt je haar en breekt het af. Als je het niet echt nodig hebt, sla het dan gerust over. Je haar zal je dankbaar zijn.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kourtney Kardashian (@kourtneykardash) op

11. Wees voorzichtig met haarelastieken

We snappen dat jij jouw manen zo nu en dan weg wilt houden uit je gezicht maar een elastiek kan wel schade berokkenen aan je haar. Ga voor exemplaren zonder 'ijzertje' en draag je haar niet constant op dezelfde manier vast om het breken op hetzelfde punt te voorkomen.

12. Slik de juiste supplementen voor je haar

Hoewel jij je best doet om gezond te eten, kan je haar toch een tekort hebben aan bepaalde dingen. Neem eens goed onder doe loep wat je naar binnen werkt op een dag en let erop of je wel voldoende vitamine B, C, B8 (biotine) en proteïne binnenkrijgt. 

13. Skip strenge diëten

Het afvallen door bepaalde normaal gesproken gezonde voedingsstoffen te skippen, is funest voor je haar. Zorg liever voor een goede balans. 

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top