Health

Wow! Alles wat je wil weten over de superfood chiazaad

Wow! Alles wat je wil weten over de superfood chiazaad

Het is de afgelopen jaren steeds populairder geworden: chiazaad. Een echte superfood, want het zit vol met essentiële voedingsstoffen. Wat moet je allemaal weten over deze kleine zwarte zaadjes?

De oorsprong

Chiazaad zijn kleine, eetbare zaden van de chiaplant, die vooral in Midden- en Zuid-Amerika groeit. Ze maakten al onderdeel uit van het voedselpatroon van de Azteken en Maya’s. Chia is afgeleid van het woord chian, wat zoiets als ‘kracht’ betekent. Krijgers van de Azteken namen het mee om voldoende energie te hebben voor de lange afstanden die ze aflegden. Best indrukwekkend, toch?

Waarom is het zo gezond?

Chiazaad heeft een hoge voedingswaarde: denk aan omega-3 vetzuren, antioxidanten, mineralen, eiwitten en vezels. Wat doet dit allemaal voor je lichaam?

1. Goed bij sporten

De superfood is een bron van eiwitten, wat goed is voor de spieropbouw en herstel na inspanning. Ideaal na een intensieve work-out.

2. Laag risico hart- en vaatziekten

Chiazaad verlaagt de bloeddruk door een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren.

3. Soepele huid

De antioxidanten gaan huidveroudering tegen en zorgen ervoor dat de huid hersteld van invloeden van buitenaf.

Lees ook: Deze superfoods geven jouw huid een echte boost

4. Goede darmgezondheid

Door de grote hoeveelheid vezels wordt eten goed verteerbaar, wat zorgt voor een goede stoelgang.

5. Reguleert de bloedsuikerspiegel

Door de vezels worden koolhydraten langzamer opgenomen, wat ervoor zorgt dat de schommeling in bloedsuiker vermindert. Zo voorkom je die vervelende energy-dips.

6. Bron van mineralen

De superfood zit vol calcium, magnesium en ijzer. Goed voor je botten, spieren en energielevel.

7. Helpt met afvallen

De zaadjes binden heel goed met vocht, waardoor het veel ruimte in de maag inneemt. Hierdoor zit je sneller vol.

Zijn er nadelen?

Chiazaad heeft, net zoals bij veel andere voedingsproducten, eigenlijk alleen nadelen als er te veel van neemt. Hierdoor krijg je last van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Neem daarom ongeveer één tot maximaal drie eetlepels per dag.

Recepten met chiazaad

Omdat de zaadjes een neutrale smaak hebben, is het goed te combineren met verschillende gerechten. Hieronder hebben we er een paar voor je opgesomd.

1. Pudding

Door de zaadjes in vloeistof te laten weken, krijg je een puddingachtige substantie. Meng het bijvoorbeeld een avond van tevoren met amandelmelk, honing en een banaan. Garneer de pudding de volgende ochtend met fruit en je hebt een heerlijk ontbijtje.

2. Koekjes

Zin in een koekje, maar wel een gezonde variant? Maak dan havermoutkoekjes en meng hier een lepel chiazaad doorheen. Gezond én lekker.

3. Yoghurt

Een van de makkelijkste manieren om de zaadjes te eten: strooi het gewoon over je yoghurt. Even roeren en klaar!

4. Smoothie

Voeg een eetlepel van de zaadjes toe aan een smoothie voor een extra gezonde boost. Of maak een smoothiebowl door bevroren fruit met yoghurt en chiazaad te blenden.

5. Pannenkoeken

Maak pannenkoekjes met havermout en banaan en mix hier een lepel chiazaad doorheen: een voedzaam ontbijt waar je lang vol van zit.

Beeld: Istock
Deel dit artikel
Back to top