Het is de afgelopen jaren steeds populairder geworden: chiazaad. Een echte superfood, want het zit vol met essentiële voedingsstoffen. Wat moet je allemaal weten over deze kleine zwarte zaadjes?
Chiazaad zijn kleine, eetbare zaden van de chiaplant, die vooral in Midden- en Zuid-Amerika groeit. Ze maakten al onderdeel uit van het voedselpatroon van de Azteken en Maya’s. Chia is afgeleid van het woord chian, wat zoiets als ‘kracht’ betekent. Krijgers van de Azteken namen het mee om voldoende energie te hebben voor de lange afstanden die ze aflegden. Best indrukwekkend, toch?
Chiazaad heeft een hoge voedingswaarde: denk aan omega-3 vetzuren, antioxidanten, mineralen, eiwitten en vezels. Wat doet dit allemaal voor je lichaam?
De superfood is een bron van eiwitten, wat goed is voor de spieropbouw en herstel na inspanning. Ideaal na een intensieve work-out.
Chiazaad verlaagt de bloeddruk door een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren.
De antioxidanten gaan huidveroudering tegen en zorgen ervoor dat de huid hersteld van invloeden van buitenaf.
Lees ook: Deze superfoods geven jouw huid een echte boost
Door de grote hoeveelheid vezels wordt eten goed verteerbaar, wat zorgt voor een goede stoelgang.
Door de vezels worden koolhydraten langzamer opgenomen, wat ervoor zorgt dat de schommeling in bloedsuiker vermindert. Zo voorkom je die vervelende energy-dips.
De superfood zit vol calcium, magnesium en ijzer. Goed voor je botten, spieren en energielevel.
De zaadjes binden heel goed met vocht, waardoor het veel ruimte in de maag inneemt. Hierdoor zit je sneller vol.
Chiazaad heeft, net zoals bij veel andere voedingsproducten, eigenlijk alleen nadelen als er te veel van neemt. Hierdoor krijg je last van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Neem daarom ongeveer één tot maximaal drie eetlepels per dag.
Omdat de zaadjes een neutrale smaak hebben, is het goed te combineren met verschillende gerechten. Hieronder hebben we er een paar voor je opgesomd.
Door de zaadjes in vloeistof te laten weken, krijg je een puddingachtige substantie. Meng het bijvoorbeeld een avond van tevoren met amandelmelk, honing en een banaan. Garneer de pudding de volgende ochtend met fruit en je hebt een heerlijk ontbijtje.
Zin in een koekje, maar wel een gezonde variant? Maak dan havermoutkoekjes en meng hier een lepel chiazaad doorheen. Gezond én lekker.
Een van de makkelijkste manieren om de zaadjes te eten: strooi het gewoon over je yoghurt. Even roeren en klaar!
Voeg een eetlepel van de zaadjes toe aan een smoothie voor een extra gezonde boost. Of maak een smoothiebowl door bevroren fruit met yoghurt en chiazaad te blenden.
Maak pannenkoekjes met havermout en banaan en mix hier een lepel chiazaad doorheen: een voedzaam ontbijt waar je lang vol van zit.