Health

Waarom we als vrouwen wat meer aan krachttraining mogen doen

Waarom we als vrouwen wat meer aan krachttraining mogen doen

In de sport geven veel vrouwen vooral prioriteit aan het verliezen van gewicht, betere conditie en slankheid. Volgens artsen, trainers en fysiotherapeuten mag dit veranderen. Krachttraining is goed voor je en je hoeft echt niet bang te zijn om heel breed te worden. Dit ligt aan hormonen en hoe vaak je het doet. Je wordt wel sterker en heeft andere voordelen. Dit is waarom vrouwen vaker aan krachttraining mogen doen.

Lees ook: 4X manieren om jezelf te motiveren om te sporten

Taboe

Er heerst een taboe op vrouwen die gespierd zijn. Zo zou het er ‘mannelijk’ uit zien en voelt het ergens ongemakkelijk dat een vrouw sterker is dan de man. Dit is voor velen een excuus om geen krachttraining te doen: zonde! Vrouwen die er namelijk voor kiezen om er zo uit te zien, hebben daar veel voor moeten doen. Ze hebben veel kennis van het lichaam, van trainen en van voeding, trainen ontzettend veel en houden zich aan een strak eetschema. Wil je dus een of twee keer per week aan krachttraining doen? Dan hoef je echt niet bang te zijn om super gespierd te worden. Wil je dit wel? Doe dan veel kennis op.

De voordelen van krachttraining

Er zijn meerdere redenen waarom je aan krachttraining moet doen.

Strak lichaam: als je start met krachttraining kom je aan in spiermassa en verlies je vet tot een bepaalde periode. Je raakt daardoor misschien geen gewicht kwijt, maar ziet er doordat je spieren in conditie zijn wel strakker en gezonder uit. Je vrouwelijke vormen zijn beter zichtbaar (wie zei er iets over een meer mannelijk uiterlijk?) en je zit lekkerder in je vel. Dit is moeilijker met cardio waar je je spieren niet direct traint.

Stofwisseling: spieren verbruiken meer energie dan vet. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je per dag verbruikt. Na een krachttraining begint het herstellen van je spieren waar energie voor nodig is. Daardoor verbrand je nog steeds vet na een training, ook wel het ‘afterburn-effect’ genoemd. Ook dit is een verschil met cardio. Na een cardio sessie gebeurt er niets meer in je lichaam.

Sterker: misschien logisch, maar door de krachttraining wordt je sterker. Dat heeft veel voordelen in het dagelijks leven: een zware boodschappentas dragen, je kinderen optillen of leuk in de lucht gooien (en opvangen uiteraard).

Mentaal: je wordt er niet alleen fysiek sterker van, maar ook mentaal. Het vermindert symptomen van angst en depressie en verbetert je stemming. Het is een uitlaatklep, waarbij je je verstand even helemaal op nul zet en alleen bezig bent met je training. Ooit het gevoel heel erg boos te zijn, maar dat je niet de mogelijkheid hebt om het te uiten? Gooi je verdriet, woede en boosheid erin, zo laat je de stress die je in het dagelijks leven hebt even los.

Bron: Glamour.com | myprotein.com
Beeld: istockphoto
Deel dit artikel
Back to top