Health

Dit is waarom vrouwen meer tijdsdruk ervaren

Dit is waarom vrouwen meer tijdsdruk ervaren

Vrouwen ervaren meer tijdsdruk dan mannen, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planburea Atria. Waarom is dat eigenlijk?

Vrije tijd

Vrouwen besteden hun vrije tijd anders dan mannen. Waar mannen over het algemeen liever bezig zijn met het behalen van hun eigen doelen, letten vrouwen meer op het welzijn van anderen. Ook brengen vrouwen hun vrije tijd vaker door met kinderen, waardoor hun eigen tijd kwijt gaat aan het verzorgen van de kleintjes. Maar ook als er geen kinderen in de buurt zijn zorgen vrouwen sneller voor anderen of doen ze meer aan het huishouden. Ze worden steeds onderbroken in hun vrije tijd: als er even tijd voor haarzelf is, is de typische vrouw toch bezig met huishoudelijke taken, het helpen van anderen of meer werken in deze vrije tijd.

Tijdsdruk

Vrije tijd en werkzaamheden hebben een meer vervaagde grens bij het vrouwelijke geslacht. Ze ervaren hierdoor sneller een gevoel van tijdsdruk en gejaagdheid, terwijl mannen deze tijd eerder besteden aan het doel van leuke dingen. Daar is natuurlijk niets mis mee, het onderzoek vertelt alleen wat de prioriteiten van de twee geslachten zijn. Ook als vrouwen niet bezig zijn met het welzijn van anderen, voelen ze zich sneller geneigd zich nuttig te maken door klusjes te doen of meer te werken. Verschillende experts geven dan ook de tip om je eens niet zo verantwoordelijk te voelen en een duidelijke taakverdeling te maken.

De tip tegen tijdsdruk

Tijd voor jezelf maken is echt heel erg belangrijk voor je eigen welzijn, en je mag ook wel eens wat meer aan jezelf denken. Bij de Time Rebel vraag je jezelf af: 'kan ik dit goed?' en 'doe ik dit graag?'. Hiermee beantwoord je vragen waardoor je gaat reflecteren op de handeling. Kan je het goed en vind je het leuk? Dan zit je in de 'Zone of genius', wat betekent dat je de taak ook echt goed zal doen. kan je het goed maar doe je het niet graag? Dan wordt dit gezien als 'bezighoudingstherapie'. Kan je iets niet goed, maar doe je het wel graag, dan valt het onder de catergorie 'aantrekkelijk afleiding', en kan je het niet en doe je het ook niet graag, dan is het beste antwoord 'vermijden'. Deze reflectie op de taken die je doet zegt veel over waar je mee bezig bent. Je kunt er op deze manier achter komen of de handeling je wel écht goed zal doen, of dat het meer uit persoonlijke noodzaak is. Zo kom je sneller tot de conclusie dat de tijdsdruk die je misschien ervaart niet helemaal terecht is.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top