Lifestyle

Waarom je minimaal 1x per maand een selfcare sunday moet inplannen

Waarom je minimaal 1x per maand een selfcare sunday moet inplannen

In deze drukke wereld is het soms knap lastig om een momentje voor jezelf te nemen. Iedereen verwacht wat van je en je wordt alle kanten opgeslingerd om het allemaal maar bij te houden. Je hebt eigenlijk écht even een dag nodig om stil te staan. En dat doe je met een maandelijkse selfcare sunday. Lees gauw verder.

Selfcare sunday inplannen

Een selfcare sunday, je hebt er op social media vast weleens wat over gehoord. Een dag waarin me-time centraal staat, waarin je alles voor de komende week inplant, klaarmaakt zodat je zo rustig mogelijk je dagen kan doorstaan. Je komt tijdens deze dag helemaal tot rust, terwijl je ook hartstikke productief bent.

Maar waarom zijn eigenlijk zoveel mensen fan van een selfcare sunday inplannen? En waarom zou je dit eigenlijk (at least) één keer per maand moeten doen? We hebben het natuurlijk voor je op een rij gezet.

Stressvermindering

Een selfcare sunday helpt om stress te verminderen door je de kans te geven om te ontspannen en los te komen van dagelijkse verplichtingen. Daarnaast kunnen stresshormonen zoals cortisol worden verlaagd door activiteiten die je kalmeren en ontspannen, zoals meditatie, yoga, of een lekker warm bad.

Verbetering van je mentale gezondheid

Tijd doorbrengen met zelfzorg kan je helpen reflecteren op je leven, doelen, en persoonlijke groei. Ook maak je plaats voor meer positieve emoties. Activiteiten die je gelukkig maken, zoals hobby’s, lezen, of muziek luisteren, kunnen je stemming verbeteren en bijdragen aan een positiever zelfbeeld.

Fysieke gezondheid

Je kunt tijd besteden aan lichte oefeningen zoals wandelen of yoga, wat je fysieke gezondheid en energieniveau ten goede komt. Dit geldt ook voor je huid. Een uitgebreide huidverzorgingsroutine kan je huid verbeteren en je een fris en verzorgd gevoel geven.

Productiviteit

Door een dag te nemen om te rusten en te ontspannen, kun je je energie en motivatie opladen, wat je de rest van de week productiever maakt. Het kan er ook voor zorgen minder angstig te zijn voor komen gaat in de volgende week. Verder kan het je helpen je gedachten te ordenen en je te concentreren op wat echt belangrijk is in je persoonlijke en professionele leven.

Verbetering van relaties

Zelfzorg geeft je de tijd en ruimte om jezelf weer op de eerste plaats te zetten, wat belangrijk is voor het behoud van een gezonde relatie met jezelf. Hierdoor kun je dit ook weer implementeren in relaties met anderen. Je toont meer geduld, empathie en liefde naar de mensen om je heen.

Stimulering van creativiteit

Een selfcare sunday waarbij je activiteiten zoals tekenen, schrijven of knutselen doet, kunnen je creativiteit stimuleren en je helpen om op nieuwe manieren naar dingen te kijken. Misschien ontdek je wel een nieuwe hobby?

Versterkt zelfbewustzijn

Tijd doorbrengen met jezelf zonder afleidingen kan je helpen om meer in contact te komen met je emoties en behoeften. Hierdoor kun je ook werken aan een betere zelfreflectie. Het kan je helpen om bewust te worden van patronen en gedragingen die je wilt veranderen of verbeteren.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top