Haarverzorging

5x redenen waardoor jij last hebt van pluishaar

5x redenen waardoor jij last hebt van pluishaar

Iedereen heeft wel eens last van pluishaar. Hoewel het heel normaal is, is het belangrijk om te weten hoe het komt, en hoe je er vanaf komt. Wij vertellen het je.

Wat veroorzaakt pluishaar?

Om pluizig haar effectief te behandelen, is het belangrijk om te weten waardoor je haren zo pluizig worden. In ieder geval betekent pluizig haar dat het erg droog is, en (nog) niet beschadigd. Ook spelen haartypes een grote rol als het gaat om pluizig haar: mensen met krullen kunnen er meer last van krijgen dan mensen met een stijl kapsel. Ook kan het liggen aan een vette hoofdhuid of de luchtvochtigheid.

1. Te warm douchen

Iedereen neemt graag een hete douche om op te warmen en te ontspannen. Toch is een te hoge watertemperatuur niet gunstig voor je haren: het water zorgt ervoor dat de haarschubben openen, waardoor je haar uitdroogt en vocht uit de omgeving probeert op te nemen. Hierdoor krijg je snel pluizig haar. Wat je hiertegen kunt doen? Verlaag de temperatuur van het water een beetje, zodat je niet heet doucht, maar wel warm genoeg. Een ijskoude douche hoeft echt niet, tenzij je daar erg van houdt natuurlijk.

2. Te vaak stylen

Net zoals de haarschubben opengaan tijdens het nemen van een hete douche, doet het dat ook wanneer je hitte van stylingapparaten gebruikt. Door de hitte droogt het haar uit, waardoor het pluizig wordt of zelfs beschadigd raakt. Gebruik daarom altijd een hittebeschermer in je haren wanneer je het krult of stijlt.

3. Krullend of dun haar

Krullend haar heeft eerder de neiging om uit te drogen, wat kan leiden tot pluishaar. Ook dun haar wordt eerder droog, omdat deze twee haartypes minder zwaar zijn. Gebruik hiervoor speciale producten die bedoeld zijn voor dun of krullend haar om het minder uit te laten drogen.

4. Katoenen handdoek

Die zachte katoenen handdoeken zijn heerlijk om je huid mee af te drogen, maar voor je haar is het minder goed. Als je met nat haar een droge katoenen handdoek gebruikt, worden de haarschubben namelijk ruw gemaakt, waardoor er pluishaar ontstaat. Kies daarom liever voor een microvezel handdoek voor de haren, zodat je je haar niet kunt beschadigen.

5. Verkeerde shampoo

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar niet alle shampoo is goed voor je haar. Veel shampoo's bevatten siliconen, alcohol of sulfaten, waardoor je haar uitdroogt. Gebruik daaorm een sulfaatvrije shampoo zonder siliconen, en let erop dat er wél glycerine inzit: dit zorgt ervoor dat het haar meer vocht opneemt en geeft een beschermend laagje. Pluishaar krijgt hierdoor geen kans, dus het is van belang dat je de juiste shampoo aanschaft.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top