Haarverzorging

Is kokosolie een goed idee voor je haar?

Is kokosolie een goed idee voor je haar?

Een pot kokosolie hebben we tegenwoordig allemaal wel thuis staan. We stoppen het zelfs in ons haar. Maar is dit eigenlijk wel goed? Dit is alles wat je wilt weten van kokosolie in je haar. Lees gauw verder!

Is kokosolie een goed idee voor je haar?

Ja én nee. Kokosolie hydrateert en voedt je haar intens. Vooral voor vrouwen met droog haar is het ideaal. Verder heeft kokosolie een antibacteriële werking. Dit helpt tegen roos en zorgt een gezonde hoofdhuid. Het is ook nog vrij goedkoop ten opzichte van andere haarproducten. Maar helaas heeft het ook een paar nadelen. Zo is de olie vrij zwaar voor je haar en daardoor kan het wel eens lastig zijn om het goed uit te spoelen. Er kan wat kokosolie achterblijven in je haar. Naast dat het zwaarder wordt, kan het er ook vettig uitzien. Gebruik daarom nooit meer dan één tot drie eetlepels.

 

Hoe gebruik je het?

Als je dacht dat je gelijk even een klodder kokosolie in je haar kan smeren, dan heb je het mis. Als je de pure olie wilt aanbrengen, dan moet je dit eerst even 30 seconden opwarmen. Doe dit eventjes in de magnetron. Begin bij je kruin en eindig bij je punten. Eigenlijk is het een soort haarmasker. Heb jij last van beschadigd of droog haar? Slaap dan een nachtje met de olie en wordt wakker met stralend en gezond haar. Na het inwerken spoel je de olie uit. Gebruik deze olie maximaal twee keer per maand. Heb jij wat fijn of dikker haar? Vaak absorbeert de olie dan niet goed. Kies dan voor producten op basis van kokos(olie).

 

Op droog of op nat haar?

De olie gebruik je op droog haar. Je kan het op twee manieren gebruiken, namelijk als serum of als masker. Gebruik een paar druppels van de olie als serie. Ook kun je een paar druppels in het haar doen als masker tijdens het slapen. Vergeet alleen niet om alles goed 's ochtends uit te spoelen.

 

Voordelen op een rijtje

  • Beschermt tegen haarschade: Uit onderzoeken is gebleken dat kokosolie beschermt tegen de schade van kammen of andere schadelijke factoren. Denk aan haarverf of hittetools. 
  • Hydratatie van het haar: Kokosolie is heel hydraterend. Jouw haar houdt namelijk meer vocht vast. Er dringt ondanks de vochtopname, nog genoeg condens in je haar. Jij krijgt gezond, glanzend, sterk en veerkrachtig haar. 
  • Zwelt minder op als het nat is: Ons haar wassen heeft geen positief effect op onze schubben. Olie is hydrofobisch en daardoor komt er minder water in het haar. Je haarschubben worden niet omhoog geduwd en daardoor breekt het minder snel af. 
  • Dringt diep door het haar: Kokosolie dringt goed door je haar door. Laurinezuur is een verzadigd vetzuur en heeft twaalf koolstofatomen. Het zorgt ervoor dat de olie in de haarschacht wordt opgenomen. 
  • Geen vettig haar:
  • Zonbescherming voor het haar: Wist je dat de olie jouw lokken beschermt tegen UV? Er zit namelijk een SPF-factor 7.1 in. 
  • Minder proteïneverlies: Hoe minder je proteïne verliest, hoe minder je haarschubben afbreken. Ideaal! 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top