Beauty

⁠⁠Last van rode vlekken op je huid? Dit kun je ertegen doen

⁠⁠Last van rode vlekken op je huid? Dit kun je ertegen doen

Je kent het vast wel, je hebt soms last van rode vlekken in je gezicht. Denk aan je wangen, kin, voorhoofd of rond je mond? Krijg niet direct paniek, want vaak zijn deze vlekjes onschuldig. Wij gaan je vertellen wat de oorzaak kan zijn en vooral wat je er tegen doet.

Rode vlekken in je gezicht

Vaak gaat het om oppervlakkige verkleuringen van de huid. Deze vlekjes gaan vaak gepaard mert jeuk, schilfers, blaasjes of bultjes. Over het algemeen zijn deze vlekken onschuldig en trekken ze vanzelf weer weg. Ze kunnen dan ook de meest uiteenlopende oorzaken hebben. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 • Overgevoelige huid: Je huid is dan prikkelbaar en reageert sterker op hormonale- of stressfactoren en prikkels van buitenaf. Dit kan resulteren tot rode vlekken en een branden en trekkerig gevoel. 
 • Contactallergie: Je huid is dan extra gevoelig voor een bepaalde stof, zoals geurstoffen in parfum, nikkel, planten of bepaalde geneesmiddelen. Zodra je huid met een van deze stoffen in aanmerking komt dan kunnen er rode plekjes ontstaan bij je hals en in gezicht. Vaak krijg je dan ook last van blaasjes of een schilferige huid. 
 • Stress: Stress kan veel met je lichaam doen. Zo kun je plotseling rode vlekken in je nek of gezicht krijgen. Vaak verdwijnen deze plekken op het moment dat het spannende moment voorbij is.
 • Eczeem: Verschillende vormen van eczeem gaan gepaard met een rode en vooral schilferige huid. Vaak zit atopisch eczeem rondom de ogen of in de nek. Seborroïsch eczeem komt vaak voor in het gezicht, bij je oren, wenkbrauwen of op je hoofdhuid. Maar er kunnen ook rode vlekken bij je mondhoeken zitten, dan heb je waarschijnlijk mondhoek eczeem.
 • Psorisasis: Dit is een huidaandoeing waarbij er rode en dikke schilferende plekken op je huid ontstaan die enorm kunnen jeuk. De oorzaak hiervan is helaas onbekend, maar we weten wel dat het kan verergeren door beschadiging of stress. 
 • Rosacea: Vaak heb je dan last van rode vlekken en zichtbare bloedvaatjes in je gezicht. Deze aandoening gaat vaak samen met puistjes of bultjes. Vooral bij vrouwen boven de 30 met een lichte huidskleur komt het voor. 
 • Zonverbranding: Zodra jij te lang in de zon bent geweest dan kan je huid beschadigen en voelt het vaak rood, warm en droog aan. Je huid kan gaan schilferen en jeuken.
 • Wondroos: De diepere lagen in je huid in de buurt van een wondje raken ontstoken. Het wordt rood, gaat glanzen en doet pijn. Vermoed je dat je wondroos hebt? Bel dan de huisarts.
 • Acne: Bij acne heb je vaak last van rode puistjes, bultjes en vlekken in je gezicht (en op andere plekken) door ontstoken talgkliertjes. Er zijn ook vaak witte en zwarte mee-eters te zien.
 • Huidschimmel: Deze infectie veroorzaak vlekke, jeuk en schilfers. Vooral bij een lichte huidskleur zie je veel vlekjes. Vaak bij een donkere huidskleur zien de vlekken er donkerder uit dan de rest van je lichaam. De schimmel is goed te behandelen met een antischimmelcrème. 
 • Gordelroos: Door het waterpokkenvirus wordt dit veroorzaakt. Aan één kant van je lichaam krijgt last van jeuk en een branderig gevoel en rode vlekken en blaasjes. Het komt vooral voor bij 60-plussers. Vaak gaat het binnen 7-14 dagen over.
 • Wijnvlek: Een onschuldige, roze tot paarse vlek die vaak al bij de geboorte aanwezig is. Deze groeit tijden het opgroeien mee met je lichaam. Vaak is de vlek wat dikker dan de huid eromheen, maar doet geen pijn. Hij verdwijnt alleen nooit spontaan. 
 • Netelroos: Plotseling krijg je last van een heftige jeukende rode bulten op je huid. Vaak lijkt het op bultjes die ontstaan als je een brandnetel hebt aangeraakt. Bekende oorzaken zijn buikgriepvirus, allergieën, insectenbeet, medicatie of zonlicht.
 • Koortslip: Deze infectie wordt veroorzaakt door het herpesvirus en treedt vaak op bij een verminderde weerstand. Het is vaak een klein en pijnlijk rood blaasje rondom je lippen. Ook kunnen ze ontstaan op je kin, voorhoofd en de neus of wangen.
 • Koude of warme temperaturen: Bij koude temperaturen of ijzige wind, vernouwen je bloedwaten om warmteverlies te verminderen. Je huid kan hierdoor rood worden. Ook bij hitte kan dit gebeuren. Denk aan een hete douche of sauna. 

Op het moment dat je gezicht wordt blootgesteld aan koude temperaturen of ijzige wind, vernauwen de bloedvaten zich om warmteverlies te verminderen. Hierdoor kan je gezicht rood worden. Ook bij hitte (een hete douche, de sauna of een warm).

Hoe voorkom je deze vlekken?

Maar hoe voorkom je deze rode vlekken? In veel gevallen trekt het gelukkig zelf weer weg, maar soms moet je ook zelf maatregelen treffen. Het is vooral belangrijk om de oorzaak te weten. Hieronder hebben we een paar tips voor je:

 • Kies voor een dagcrème die je huid hydrateert. Deze verzorgt je rode en geïrriteerde huid en helpt vochtverlies voorkomen.
 • Gebruik verzorgingsproducten die zo min mogelijk parfum en alcohol bevatten, maar juist niacinamide. Deze kalmeert de huid en werkt ontstekingsremmend.
 • Gebruik altijd goede zonbescherming, want uv-stralen zijn erg schadelijk.
 • Douche niet te warm, want door het hete water verwijder je de natuurlijke oliën op je huid en bevorder je de bloedcirculatie, waardoor je na het douchen rode vlekken krijgt.
 • Drink geen of minder alcohol, want zo gaan je bloedvaten verwijden. Roodheid kan ontstaan in je gezicht.

Wil je de rode vlekken verbergen? Kies dan vooral voor een goede concealer of foundation. Mocht je de vlekken niet vertrouwen, neem dan contact op met je huisarts. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top