Health

Last van veel zweten? Zo ga je het tegen

Last van veel zweten? Zo ga je het tegen

Er is nooit een goed moment om te zweten. Vooral als je meer zweet dan anderen, is dit een tegenslag. Gelukkig zijn er manieren om dit zweet tegen te gaan, of het op zijn minst zo lang mogelijk tegen te houden.

Lees ook: Zo voorkom je dat je direct na het douchen gaat zweten

Anti-transpirant

Anti-transpiranten zorgen ervoor dat je minder zweet. Een onderdeel van anti-transpiranten is zout. Dit neemt al het vocht op en zorgt ervoor dat niemand het ziet. Veel anti-transpiranten hebben ook alcohol in de mix. Dit zorgt er dan weer voor dat het zout zich oplost en verdwijnt. Zo zie je geen zweet én blijft er geen vreemd goedje achter.

Deodorant zorgt er alleen voor dat je de zweetgeur niet ruikt. Tegen de klotsende oksels zelf doet het niets. Er zijn wel anti-transpiranten die een mengsel zijn van deodorant. Zo zie je én ruik je het zweet niet. Liever geen deodorant? Geen zorgen, er zijn ook anti-transpiranten op de markt die geen lichaamsgeur achterlaten. Deze bestaan uit bepaalde bacteriën die de bacteriën, die vieze geurtjes maken, vernietigen.

Ademende kleding

Kleding dat je lichaam laat ademen is vaak een goede eerste stap. Bepaalde stoffen, zoals nylon, geven je lichaam meer ruimte om af te koelen. Daarnaast is het zweten tijdens het sporten altijd net iets meer dan bij anderen. Hier is het het beste om wat lossere kleding aan te doen. Hierdoor vormen de zweetplekken in de kleding minder snel. Verder zijn je sokken ook een belangrijk punt. Zorg ervoor dat je sokken ook van ademend materiaal gemaakt zijn en probeer ze minimaal één keer per dag te veranderen. Bij veel mensen begint het zweten en de warmte vaak bij de voeten en werkt het zijn weg omhoog.

Vermijd deze soorten voedsel

Het eten dat je eet, speelt ook een grote rol bij het zweten. Etenswaren waarbij je lichaam hard werkt om het te verwerken, zijn vaak de boosdoener. Pittig eten zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen. Je lichaam zit dit als een work-out en probeert je lichaam af te koelen. Dit doet je lichaam dus door veel te gaan zweten.

Ook vet eten helpt niet mee. Vettig, bewerkt voedsel geeft je lichaam een goede reden om lekker te gaan zweten. Doordat dit soort eten moeilijker is om te verwerken, werkt je lichaam harder om het alsnog weg te krijgen. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je lichaam wat koeling nodig hebt. Daar komt het zweten weer bij kijken.

Verder is eten dat veel zout bevat ook geen hulp. Net zoals bij het vettige eten werkt je lichaam hard om al dat zout uit je lichaam te verwijderen. Daardoor komt het zweten extra snel en veel op. Eet veel groenten en fruit om het lichaam onder controle te houden. Vooral voedingsmiddelen met veel water helpen je lichaam juist om af te koelen.

Botox tegen zweten?

Werkt geen andere oplossing goed genoeg? Dan is er altijd de mogelijkheid om een klein hoeveelheid botox te gebruiken. Dit blijft zo’n halfjaar zitten. De botox verdoofd de zenuwen die ervoor zorgen dat je zweet. Veel mensen laten daarom elk jaar of halfjaar een prikje zetten op de plekken waar het zweten het ergste is. Botox is dus niet alleen om je gezicht mee te veranderen, maar heeft ook veel behulpzame kanten.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top