Lifestyle

Dit is waarom je je nieuwe kleding eerst moet wassen

Dit is waarom je je nieuwe kleding eerst moet wassen

Lekker geshopt of online een nieuwe outfit gescoord? We snappen dat je het gelijk aan wilt, maar het is misschien toch beter om de kleding eerst te wassen...

Nieuwe kleding

Logisch dat je er vanuit gaat dat je nieuwe kleding schoon is, mits je de outfit niet uit de kringloopwinkel hebt gehaald. Maar wat blijkt? Zelfs de nieuwste kleren kunnen impact hebben op de gezondheid als je het niet wast voor je het gaat dragen. Waarom, dat vertellen we je in dit artikel.

Chemische stoffen

Tijdens de productie van draagbare stoffen worden heel veel chemische middelen gebruikt. Dat kun je vaak ook ruiken: het ruikt vaak niet erg lekker. Deze chemische stoffen worden gebruikt om de stof geen schade op te laten lopen tijdens het productieproces en voor het verkocht wordt. Ook worden de middelen gebruikt om de stof stugger te doen lijken - zoals bij jeans of andere denim producten - of juist zachter aan te laten voelen, zoals bij katoenen shirts of suède items. Daarnaast worden de chemicaliën gebruikt om schimmels tegen te gaan tijdens het verzendproces, zodat het fris en fruitig de winkel binnenkomt. Wat ook mooi meegenomen is, is dat de chemische middelen een fabrieksgeur achterlaten, waardoor het minder snel nare geurtjes op kan nemen. Belangrijk dus om de nieuw gekochte items eerst te wassen. En wist je dat sommige chemicaliën zelfs huiduitslag kunnen veroorzaken?

Bacteriën

Naast de chemische stoffen, is nieuwe kleding ook een hotspot voor bacteriën. Belangrijk is dat je je realiseert dat tientallen mensen het kledingstuk al eens gepast hebben voor jij je zinnen erop zette, en dat het waarschijnlijk al vaker op de grond is gevallen. Zie je het al voor je? De persoon met iets te veel foundation vond het shirt ook heel leuk, en besloot deze te passen maar liet daarna een vlek make-up achter op de hals, of datzelfde shirt viel rechtstreeks van het haakje op de grond van het pashokje, waar balen stof, haar en voetsporen zich inmiddels hebben gemengd. Dat is natuurlijk niet fris. Daarnaast is het verzendproces ook niet helemaal schoon: de stukken vallen nogal vaak, waardoor ze op een stoffige fabrieksvloer vallen. Ook worden ze massaal in dozen gestopt, waar weinig lucht bij kan en de doos met inhoud op die manier een broedplaats van bacteriën wordt.

Kleine wasjes, grote wasjes

Met deze informatie in je hoofd zul je waarschijnlijk geen nieuw kledingstuk meer ongewassen laten, ongeacht wanneer je het nodig hebt of hoe leuk je het precies vindt. Of je dat leuke shirtje nu op een kort programma wast, met de al bestaande was of zelfs met de hand reinigt: elke was draagt bij aan een iets schonere kledingkast.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top