Lichaamsverzorging

⁠Hoe verwijder je likdoorns?

⁠Hoe verwijder je likdoorns?

Loop jij dagelijks op hakken of draag je te strakke schoenen? Dan is de kans groot dat jij een pijnlijke plek onder je voet voelt. Dit noemen we ook wel een likdoorn. Maar wat zijn nou precies likdoorns en kunnen we ze behandelen? Jazeker! Wij vertellen je hoe.

Likdoorns

 

Een likdoorn, ook bekend als een eksteroog, is een verdikking van eelt op de voet. Eelt ontstaat wanneer de huid voortdurend wordt blootgesteld aan druk en wrijving, vaak veroorzaakt door bijvoorbeeld te strakke schoenen. Als de druk aanhoudt, kan het eelt zich ontwikkelen tot een pijnlijke likdoorn. Vaak ziet het eruit als een verdikte ronde plek met een harde kern en geel van kleur. Likdoorns komen vaak voor onder de voetzool en tussen de tenen.

Naast de likdoorn kun je natuurlijk ook een wrat hebben. Deze zijn vaak lastig te onderscheiden. Een wrat herken je vaak aan de kleine, zwarte puntjes in de kern en die komen tevoorschijn als je het eelt voorzichtig verwijdert. Bij een likdoorn is hier geen sprake van.

 

Het ontstaan?

Oorzaken van een de constante wrijving en druk kunnen zijn:

  • Te strakke schoenen.
  • Overgewicht.
  • Afwijkende stand van voeten of tenen.

 

Voorkomen

Zodra jij de oorzaak niet aanpakt dan blijven de likdoorns terugkomen. Je kunt ze voorkomen door de druk op je voet te verminderen. Draag comfortabele en vooral goed passende schoenen. Draag jij iedere dag hakken? Probeer dan eens af te wisselen met schoenen. Kijk ook vooral waar de specifieke knelpunten zitten. Je voet moet zo weinig mogelijk druk hebben. Plan bijvoorbeeld eens een afspraak bij de pedicure. Zo voorkom je dat je verdere voetklachten krijgt en zo kun jij weer fatsoenlijk lopen zonder dat je pijn ervaart.

 

Verwijderen

Gelukkig kun je een likdoorn verwijderen. Je kunt ze laten wegsnijden bij je huisarts of pedicure en dit kun je op de volgende manieren doen:

  • Neem een warm voetenbad met soda, zodat je huid zachter is en je de likdoorn makkelijk kunt verwijderen.
  • Gebruik speciale likdoornpleisters of zalf met salicylzuur. Door het zuur komt de eeltplek namelijk boven de likdoorn beter los. Ideaal.
  • Snijd vervolgens de likdoorn voorzichtig weg. 
     

Kinderen en likdoorns

Ook kinderen kunnen last hebben van likdoorns. Kijk daarom altijd goed even of je kinderen niet te strakke schoenen dragen. Kinderen goeien snel, dus het kan zo zijn dat de schoenen die je laatst gekocht hebt alweer te klein zijn. De likdoorn verwijder je op dezelfde manier als hierboven omschreven.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top