Haarverzorging

Schilfers op je hoofdhuid: dit zijn de verschillende soorten en wat je er tegen doet

Schilfers op je hoofdhuid: dit zijn de verschillende soorten en wat je er tegen doet

Witte schilfers in je haar zijn niet bepaald prettig om te hebben. Je gedachte gaat in deze situatie waarschijnlijk snel naar roos. Maar er zijn verschillende mogelijke oorzaken van schilfers op de hoofdhuid. Dit zijn de oorzaken en de manieren waarop je ze kunt behandelen.

Roos

Een van de eerste dingen waar mensen vaak aan denken als ze schilfers op hun hoofdhuid zien is roos. Het wordt veroorzaakt overactieve talgklieren op de hoofdhuid of door stress. Naast de schilfers zal je last krijgen van jeuk en eventuele roodheid op de hoofdhuid. Je kunt roos voorkomen of behandelen door een speciale anti-roos shampoo te gebruiken. Gebruik deze shampoo twee keer per week. Je kunt ook tea-tree olie op je haar gebruiken tegen roos. Andere dingen die kunt doen zijn meer omega-3 en vitamine D binnenkrijgen en mediteren om stress te verminderen.

Een droge hoofdhuid

Een droge hoofdhuid en roos worden vaak door elkaar gehaald. Ze lijken best wel op elkaar, maar je behandeld ze niet op dezelfde manier. Een droge hoofdhuid kan veroorzaakt worden doordat je hoofdhuid moeite heeft met het vasthouden van vocht. Andere oorzaken zijn te vaak je haar wassen, irritatie door haarproducten of verbranding van de huid. Wanneer je last hebt van een droge hoofdhuid, zal je last krijgen van jeuk, droog haar en hele kleine schilfers. Om van een droge hoofdhuid af te komen, kun je verschillende dingen doen. Je kunt verzorgende producten aan je routine toevoegen die specifiek voor de hoofdhuid zijn bedoeld. Denk hier aan een olie of een serum. Je kunt ook proberen om je haar minder vaak te wassen en om producten met alcohol en parfum te vermijden.

Opbouw van producten

Wanneer je vaak producten gebruikt om je haar te stylen, kan dit op gaan bouwen op je haar. Dit gaat gepaard met talg, zweet en ander vuil dat in je haar terecht komt. Hierdoor krijg je symptomen die overeenkomen met die van eczeem. Je hoofdhuid jeukt en is geïrriteerd en je krijgt last van schilfers. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je je haar regelmatig grondig wast. Een purifying shampoo reinigt je haar diep en zorgt ervoor dat al het vuil verdwijnt dat anders op zou bouwen op je hoofdhuid. Gebruik deze shampoo een keer per week om te voorkomen dat de grondige reiniging je haar uitdroogt.

Eczeem

Zijn de bovenste drie oorzaken bij jou niet aan de orde? Dan kan het zijn dat je eczeem hebt op je hoofdhuid. Eczeem is een huidaandoening die voor veel mensen chronisch is. Je kunt de symptomen ervan verminderen, maar niet helemaal wegwerken. Als je last hebt van eczeem op je hoofdhuid is het goed om je haar regelmatig te wassen met een milde shampoo. Een anti-roos shampoo gebruiken kan in dit geval ook erg goed zijn. Gebruik daarnaast regelmatig hydraterende producten op je hoofdhuid om irritatie te verminderen.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top