Lichaamsverzorging

Eczeem vs psoriasis: dit is het verschil

Eczeem vs psoriasis: dit is het verschil

Heb je wel eens vervelende rode, jeukende plekken op je huid? De kans is dan aanwezig dat je eczeem hebt, of psoriasis. Beide huidaandoeningen zijn vervelend en ze lijken ook best veel op elkaar. Dit is hoe je het verschil herkent tussen eczeem en psoriasis.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische imuungemedieerde huidaandoening. Het veroorzaakt verheven, rode, droge, jeukende plekken op de huid. Bij mensen met psoriasis maakt de huid veel sneller nieuwe huidcellen aan dan normaal. De opbouw van de dode huidcellen op de huid zorgt voor de geïrriteerde reactie. Ook ontstaan er hierdoor vaak schilfers. Psoriasis kan overal op het lichaam voorkomen, maar het komt het vaakst voor op de hoofdhuid, ellebogen, knieën en op de onderrug. Psoriasis is niet besmettelijk. Het zit vaak in de familie, ook al is het nog niet duidelijk waardoor dit precies komt. Je kan op iedere leeftijd voor het eerst last krijgen van psoriasis, maar bij de meest mensen gebeurt het tussen de leeftijd van 15 en 35.

Wat is eczeem?

Eczeem lijkt veel op psoriasis. Er is sprake van rode en jeukende huid, maar er geen schilferige huid. Wel krijg je last van droge huid die overal op het lichaam kan ontstaan. Eczeem wordt vaak veroorzaakt door huidirritatie. Andere oorzaken zijn het hebben van een uitgedroogde huid, stress of het gebruik van irriterende producten. Voor sommige mensen is hitte ook een trigger. Eczeem gaat na een tijdje weer weg en is goed te behandelen, maar er bestaat ook een chronische variant van eczeem. Hierbij krijg je er om de zoveel tijd last van.

De grootste verschillen

Eczeem en psoriasis lijken dus best wel op elkaar. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen. Het eerste verschil is de timing. Psoriasis doet zich vaak voor in de beginstadia van je volwassen leven. Eczeem ontstaat op iedere leeftijd, maar je wordt er wel vaak mee geboren. Ook de oorzaken verschillen van elkaar. Eczeem wordt ergens door getriggerd terwijl psoriasis een aandoening is die wordt veroorzaakt door je imuunsysteem. De twee huidaandoeningen zien er ook anders uit. Schilferende en verheven huid is bijvoorbeeld een duidelijk kenmerk van psoriasis. Het voelt ook anders. Eczeem voelt vaak droger aan dan psoriasis en jeuks soms erger.

Hoe te behandelen

Beide huidaandoeningen zijn dus erg anders. Voor beide aandoeningen is het belangrijk om met een dermatoloog of huisarts te praten om de juiste behandeling te bepalen. Voordat je eczeem behandelt, is het goed om de onderliggende oorzaak te weten. Door dit te weten voorkom je het in de toekomst namelijk een stuk makkelijker. Voor beide aandoeningen zijn er medicijnen die je gebruikt om de huid te herstellen. Probeer het niet zelf op te lossen, vraag een medische professional om hulp.

Bron: Byrdie
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top