Beauty

Dit zijn de 10 beste tips tegen eczeem

Dit zijn de 10 beste tips tegen eczeem

In de winter hebben veel mensen last van eczeem. Doordat het buiten koud is en binnen heel warm, is de kans namelijk groot dat je last krijgt van een droge huid. Soms kan je daardoor ook eczeem krijgen. Heel vervelend, want het jeukt enorm én het kan zelfs pijn doen.

Wil je van je eczeem af? We verzamelden de 10 beste tips tegen eczeem voor je.

Beste tips tegen eczeem #1 - Slaap met een luchtbevochtiger in je slaapkamer

Voordat je aan de slag gaat met je huid, kun je ook kijken wat je in huis kunt aanpassen. Eén van de tips om eczeem tegen te gaan, is zorgen voor een betere luchtvochtigheid in huis. In de winter is het vaak veel te warm in huis doordat je de verwarming hoger zet, maar dat is niet zo heel fijn voor je huid. Een luchtbevochtiger zorgt ervoor dat je huid minder droog wordt.

Beste tips tegen eczeem #2 - Probeer een luchtreiniger in huis

Naast de luchtbevochtiger is er ook nog de luchtreiniger. De naam zegt het al: deze gadget zorgt dat de lucht schoner wordt. Handig, want bacteriën in de lucht kunnen ook voor eczeem zorgen. Als je veel last hebt van eczeem dan is het slim om dit te overwegen.

Beste tips tegen eczeem #3 - Douche niet te lang 

Ook dingen in je eigen routine kun je aanpassen. Douche bijvoorbeeld niet te lang, zeker niet in de winter. Ook al is het enorm verleidelijk om een lange warme douche te nemen, voor je huid is dat allesbehalve goed. Warm water zorgt er namelijk voor dat je huid nog meer uitdroogt, en dat wil je juist niet. Kort douchen dus!

Beste tips tegen eczeem #4 - Hydrateren, hydrateren, hydrateren

Je huid is droger als je last hebt van eczeem dus wat is dan de oplossing? Juist ja, hydrateren. Kies voor producten voor een gevoelige huid die gericht zijn op het verlichten van je eczeem - zoals deze crème van Bepanthen. Moisturizers met ceramiden werken bijvoorbeeld heel goed en houden het vocht in je huid beter vast. Bye bye, eczeem! 

Beste tips tegen eczeem #5 - Hydrateer met een natuurlijke olie 

Een natuurlijk product dat perfect werkt tegen eczeem is olie. Natuurlijke oliën zoals argan zorgen ervoor dat je huid lekker gehydrateerd wordt. Ook reinigingsproducten met olie zijn een aanrader als je erg last hebt van een droge huid.

Beste tips tegen eczeem #6 - Wees voorzichtig met parfum

Als je eczeem in je nek hebt of op je armen, doe dan rustig aan met parfum. Het beste is om even te stoppen en een goede deodorant te gebruiken zonder toevoegingen. Wil je toch een beetje parfum op? Spray dan één of twee keer en zeker niet op de plekken waar je last van hebt, dan gaat het namelijk meer irriteren.

Beste tips tegen eczeem #7 - Smeer je huid minimaal twee keer per dag in met een dikke crème of zalf

Het duurt meestal wel even voordat je van je eczeem af bent helaas, maar één van de tips die je zeker wilt toepassen is deze. Probeer elke dag je huid minimaal twee keer goed in de smeren met een dikke crème of zalf. Ook als je er misschien een dag minder last van hebt. De crème hydrateert je huid en zorgt voor een extra laag zodat je huid minder wordt blootgesteld aan droge lucht.

Beste tips tegen eczeem #8 - Draag geen kleding die je huid kan irriteren

Vervelende merkjes achter in je t-shirt of stoffen die je huid irriteren. Check je kledingkast grondig als je last hebt van eczeem, zeker als de irritatie in je nek zit. Kleding van polyester en andere synthetische stoffen zijn namelijk niet zo fijn voor de gevoelige huid. En ja, helaas zijn die wollen items wel lekker warm maar jeuken ze soms ook. Als je huid er pijn van doet, kun je ze beter even in de kast laten hangen. Of draag er een katoenen shirt onder, dat kan ook!

Beste tips tegen eczeem #9 - Exfoliëren moet je even afleren

Zachte exfoliatie kan de huid helpen, maar als je last hebt van eczeem moet je zeker niet all the way gaan qua scrubben. Suikerscrub op honingbasis of een zachte gezichtsborstel is meer dan voldoende. Zorg ook dat je niet de hard met een washand over je gezicht gaat en doe voorzichtig.

Beste tips tegen eczeem #10 - Ga langs de huisarts als het niet over gaat

(Winter)eczeem is iets waar meer mensen last van hebben. Als het na een tijdje echt niet over gaat, is het slim om aan de bel te trekken bij de huisarts. Met speciale zalf en eventueel een doorverwijzing naar een dermatoloog is je eczeem hopelijk echt weg. Zeker als je last hebt van pijn en veel jeuk, is het verstandig om langs te gaan.

 
Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top