Lichaamsverzorging

Blaren! Hoe komen we er vanaf?

Blaren! Hoe komen we er vanaf?

Pijnlijk! De eerste gedachte die binnen schiet als we denken aan een blaar. Je hebt net je nieuwe hakken ingelopen of je bent net iets te fanatiek gaan wandelen. Blaren en nog meer blaren. Hoe komen we er nou eigenlijk vanaf? Wij gaan je vertellen wat je moet doen om de pijn te verlichten en vooral infecties te voorkomen.

Blaren

Als we het hebben over een blaar dan hebben we het over een vochtophoping in je opperhuid. Blaren zien er van buiten vaak troebel en wit uit. Een blaar ontstaat op een plek waar wrijving plaatsvindt, zoals onder je voet of op je hiel. Denk aan momenten als je te krappe schoenen draagt. Eerst is je huid heel rood en daarna ontstaat er langzaam een vochtophoping en die zorgt ervoor dat het onderliggende weefsel wordt beschermd. Daar is die dan, de blaar.

 

Soorten blaaren

1. Gesloten blaar

Zodra je last hebt van een blaar, dan kun je het beste de huid lekker met rust laten. De blaar gaat indrogen en geneest hierdoor vanzelf. Mocht de blaar niet vanzelf genezen, ga dan vooral even langs de pedicure of arts. Zij kunnen de blaar dan openprikken. Je kan er eventueel ook voor kiezen om een blarenpleister op te plakken. Zo voorkom je in ieder geval infecties. Zodra je blaar is opengeprikt, dek je hem af met een gaasje. Ook moet je de huid rondom de blaar goed desinfecteren. Binnen 7 dagen is de blaar meestal wel vanzelf genezen.

 

2. Open blaar

Naast de gesloten blaar, is er ook nog een open blaar. Zodra jij last hebt van een open blaar, is het belangrijk dat je de wond goed schoonspoelt met water en hem afdekt met verband of een pleister. Zo is de kans op infecties een stuk kleiner. Denk aan een grote pleister of een groot verbandje, want dan kunnen ze niet gaan schuiven. Let er wel op dat je dagelijks de pleister of het verband vervangt, want zo voorkom je dat er bacteriën bij de blaar komen. Ook een open blaar is meestal na 7 dagen vanzelf genezen.

 

3. Bloed blaar

Ooit wel eens gehoord van een bloed blaar? Bij deze blaar komt er bloed onder de huid vrij daardoor krijgt de blaar een rode kleur. Deze blaar kun je eigenlijk op dezelfde manier behandelen als een gewone blaar.

 

Behandelen

Maar hoe behandelen we nou precies een blaar? Wij gaan het je vertellen. Je kan een blaar op verschillende manieren behandelen. Dit is vooral afhankelijk van of de blaar nog heel is of niet. Bij een dichte blaar, gebruik je een blarenpleister zodat die niet openbarst. Meer hoef je niet te doen, want de blaar geneest vanzelf.

Mocht je last hebben van een blaar die opengebarsten is, dan is het verstandig om deze stappen te volgen:

  • Spoel de blaar schoon met water
  • Dep vorozictig de blaar droog met een steriel gaasje
  • Ontsmet met ontsmettingsmiddel de blaar
  • Verzorg de blaar één à twee keer per dag. Dit doe je tot je merkt dat de blaar weer dichtgroeit.
     

Het genezen van de huid kan even duren, want dat hangt vooral af van de grootte en de verzorging van de blaar. Je kunt enkele dagen, maar ook enkele weken last hebben van de blaar.

Bron: Etos.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top