Lichaamsverzorging

Hoe behandel je Keratosis Pilaris?

Hoe behandel je Keratosis Pilaris?

Heb jij last van een ruwe huid en kleine bultjes op je armen, benen of billen? Dan zou het best kunnen zijn dat je last hebt van Keratosis Pilaris. Dit is een veelvoorkomende huidaandoening waarbij je huid ruw aanvoelt en bestaat uit bultjes. Met name op de bovenarmen. Je kan het eigenlijk vergelijken met kippenvel. Maar waarom hebben we deze bultjes en hoe ontstaan ze?

Keratosis pilaris

Keratosis Pilaris is een niet-besmettelijke huidaandoening en wordt ook wel 'anservel' genoemd. Door overmatige productie van keratine, verstopt de haarfollikels en ontstaan er keline bultjes. De huid wordt dikker, met name op de bovenarmen en dijen, maar kan ook bij je billen of gezicht. De bultjes voelen vaak erg ruw aan. Gewoon echt kippenvel. De bultjes doen over het algemeen geen pijn, maar ze kunnen wel jeuken. Wanneer je agressief gaat krabben kan er nog wel eens een ontsteking onstaan. Dit is natuurlijk niet wat we willen. Met name een droge huid is gevoelig voor 'anservel'. Het is eigenlijk een genetische aandoening die met name bij de jonge mensen voorkomt. Keratosis Pilaris onstaat meestal bij pubers en naarmate de jongeren ouder worden kan het anservel minder worden, maar het kan ook juist terugkomen.

 

Ontstaan

Wat precies de oorzaken zijn van keratosis pilaris is niet bekend, maar wat we wel weten is dat de bultjes ontstaan doordat de haarzakjes verstopt raken. Dit komt omdat je lichaam overmatige keratine aanmaakt. Dit eiwit is nodig om je haar en nagels te laten groeien. Wanneer er te veel keratine aanwezig is, kan het haarzakje verstopt raken. Een combinatie van dode huidcellen en keratine kan ervoor zorgen dat keratosis pilaris ontstaat. Ook een droge huid, allergieën of eczeem kunnen oorzaken zijn. Het is een genetische aandoening en komt met name voor bij jonge mensen.

 

Wat te doen?

Keratosis Pilaris hoef je niet te behandelen, want het is niet schadelijk voor je huid. Mocht je er wel wat aan willen doen dat kun je een aantal dingen doen om de huidaandoening onder controle te houden:

  • Gebruik huidverzorgingsproducten zonder alcohol, zeep en parfum. Deze stoffen kunnen namelijk voor irriatie en uitdroging van de huid zorgen.
  • Gebruik huidverzorgingsproducten met ureum, salicylzuur of vitamine A-zuur. Deze kunnen de hoorlaag van je huid zachter maken.
  • Scrub de huid niet. Je kunt beter een peeling of exfoliant gebruiken. Deze beschadigen je huid niet.
  • Drink voldoende water. Je huid heeft vocht nodig, minstens 2 liter water per dag.
  • Draag losse kleding en vooral van ademende materialen. Denk aan linnen of katoenen.
  • Douche niet te warm. Heet water zorgt voor uitdroging van de huid en daardoor kan Keratosis Pilaris nog erger worden.
  • Zonlicht. De zon is goed voor je huid als het gaat om bultjes verminderen. Smeer wel goed je huid in met zonnebrandcrème.
  • Huid laseren. De roodheid kan zo verminderen. 
Bron: Eurcerin.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top