Gezichtsverzorging

Dit is hoe vaak je je gezicht zou moeten exfoliëren op basis van je huidtype

Dit is hoe vaak je je gezicht zou moeten exfoliëren op basis van je huidtype

Een huidverzorgingsroutine bestaat uit verschillende stappen. Exfoliëren is een stap die wat ons betreft zeker niet overgeslagen mag worden. Deze stap mag je alleen niet dagelijks uitvoeren. Maar hoe vaak moet je dit dan wel doen? Wij vertellen je hoe vaak je een exfoliant kan gebruiken op basis van jouw huidtype.

Waarom moet je eigenlijk exfoliëren?

Exfoliëren is een essentiële stap in je skincare routine. Hiermee kun je namelijk voorkomen dat je last krijgt van puistjes en andere onzuiverheden. Door te exfoliëren verwijder je namelijk dode huidcellen en vuil dat ervoor kan zorgen dat je poriën verstopt raken. We raden daarom iedereen aan om deze stap mee te nemen in hun routine. Maar hoe vaak je het moet doen hangt van je huidtype af.

Hoe vaak moet ik exfoliëren?

Exfoliëren is dus belangrijk, maar hoe vaak moet je het doen? Dit is hoe vaak je zou moeten exfoliëren gebaseerd op je huidtype.

Droge of gevoelige huid

Voor een droge huid raden we aan om niet te vaak te exfoliëren. Zeker als je huid ook gevoelig is, kan te vaak exfoliëren zorgen voor irritatie. Daarnaast kan te vaak gebruikmaken van een exfoliant je huid ook verder uitdrogen. Als je pas net begint met je gezicht exfoliëren raden we aan dit een keer per week te doen. Wanneer je na een aantal weken merkt dat je huid er niet geïrriteerd van raakt dan kun je het twee keer per week doen.

Vettige of gecombineerde huid

Voor een vettige of gecombineerde huid raden we aan om twee tot drie keer per week te exfoliëren. Je huid maakt meer olie aan en dus kunnen je poriën makkelijker verstopt raken. Voor jouw huid is het dus verstandig om wat vaker diep te reinigen.

Wanneer je last hebt van acne

Als je snel last krijgt van acne of er nu last van hebt, raden we aan om voorzichtig om te gaan met exfolianten. De exfoliant kan je acne namelijk verder irriteren en daardoor dus erger maken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Begin met een keer per week exfoliëren en houd goed in de gaten of je huid erop reageert. Als je het idee hebt dat je huid het aankan kun je voorzichtig opbouwen naar twee of zelfs drie keer per week.

Wanneer je last hebt van eczeem of rosacea

Heb je last van eczeem, of rosacea? Dan raden we ten eerste aan om aan een dermatoloog te vragen of het voor jou wel verstandig is om een exfoliant te gebruiken. Mensen die last hebben van eczeem hebben een beschadigde huidbarrière. Exfoliëren kan hier zorgen voor meer schade. Als je rosacea hebt kan je huid geïrriteerd raken van over-exfoliëren. Mocht je toch een exfoliant willen gebruiken, dan raden we aan om aan je dermatoloog te vragen om aanbevelingen voor jouw specifieke huidtype.

Bron: Self
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top