Lifestyle

Drukke dag? Op deze manier vind je toch even je rust

Drukke dag? Op deze manier vind je toch even je rust

Hoe druk je dag ook is, soms moet je een stap naar achter doen en rust nemen. En zo doe je dat.

Luister naar je lichaam

Als we het druk hebben, werken we vaan nóg harder dan normaal. We stellen basisbehoeften als naar het toilet gaan en op een normaal tempo lunchen uit en zorgen ervoor dat we alle leuke dingen schrappen uit de agenda om verder te kunnen werken. Hier reageert je lichaam op: het vormt een stressreactie in het lichaam. Je gaat sneller en oppervlakkiger ademen, je begint te zweten en krijgt een droge keel. Je kunt hierdoor maar beter gedurende de dag opletten wat er in je lichaam gebeurt en daar bewust op reageren, anders plof je uitgeput neer op de bank aan het einde van de dag. Deze signalen wijzen op vermoeidheid of stress:

  • Gehaast lopen of snelwandelen
  • Hoge ademhaling
  • Niet stil kunnen zitten
  • Fronsen
  • Op je lippen bijten
  • Krampachtig typen of een pen vasthouden

Het kost niet veel moeite om te ontdekken waar je lichaam behoefte aan heeft. Check altijd even je ademhaling en doe zo nodig een oefenening waarbij je je ademhaling vertraagd. Ook kun je een korte meditatie doen, of gewoon even weglopen van het werk en wat thee halen.

Bewust zijn geeft rust

Hoe vaker je zegt dat je het druk hebt, hoe drukker je het ook echt daadwerkelijk hebt. Je gedachten kunnen je een druk en onrustig gevoel geven, en dat kan je hele dag beïnvloeden, zelfs als je in werkelijkheid niet veel te doen hebt. Vraag jezelf af wat je denkt als je een volle agenda hebt. Is het iets als 'Ik loop nu al achter en de dag is niet eens over de helft', of is het minder zwaar beladen? De woorden die je tegen jezelf zegt bepalen je stemming. Heb je voornamelijk negatieve gedachten, lijkt het ook daadwerkelijk alsof er een donkere wolk boven je hangt. Geef je jezelf af en toe motiverende gedachten, dan gaan die taken en deadlines een stuk soepeler en ervaar je meer rust. Zeg eens tegen jezelf 'ik ben goed bezig' of 'wat goed dat ik veel kan doen vandaag', en je zult merken dat je je meer ontspannen gaat voelen. Door je gedachten te veranderen, kun je ook je realiteit veranderen. Gooi niet gelijk alle negatieve gedachten in de prullenbak en ga niet alleen in wonderen geloven, maar wees juist bewust van wat je denkt en gebruik dit om meer rust in je hoofd te creëren. Zo kun je bijvoorbeeld opschrijven wat je gedachten zijn door de dag heen, of wat je gedroomd hebt net nadat je wakker wordt.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top