Lifestyle

Hoe vaak moet je je winterjas wassen?

Hoe vaak moet je je winterjas wassen?

Een vieze trui of gedragen broek gooi je al snel de wasmachine in. Dat je jas deze zorg ook nodig heeft, vergeten we wel eens. Onze jassen wassen we minder vaak dan zou moeten, maar hoe doen we dat zonder 'm te verpesten? En hoevaak moet 'ie dan soppen?

Hoe vaak moet je je winterjas wassen?

Een jas heeft veel te verduren: zweet, regen, vieze rugleuningen. Eigenlijk raakt je jas van alles aan gedurende dag. Niet gek dat je 'm dan moet wassen. Hoe vaak? Het best is eens per twee maanden. Nu weten we natuurlijk dat je dat niet doet, maar het is toch écht nodig. Om 'm schoon te houden en je jas niet te verpesten in de was hebben we een aantal tips voor je.

Verwijder vlekken 

Opvallende vlekken verwijder je door ze direct met lauwwarm water te behandelen en droog te deppen. Je kunt ook een vlekverwidjeraar gebruiken, maar gebruik dan een heel klein beetje: het chemische middeltje is waarschijnlijk niet goed voor de jas.

Binnenstebuiten

Haal alles uit de zakken, sluit ritsen en knopen en keer je jas binnenstebuiten voor je 'm in de was gooit. Op deze manier verpest je de jas niet en richt het ook geen schade aan de wasmachine aan.

Netje(s)

Stop je jas in een wasnetje, net zoals je (hopelijk) met bh's doet. Door het netje te gebruiken, bescherm je je wasmachine tegen vuil en helpt het met een betere rotatie.

Kleine wasjes, grote wasjes

Lees van te voren goed wat er op het label van je jas staat en houd je daaraan wanneer je de wasmachine instelt. Kun je geen label vinden? Zoekt dan eerst op hoe je de stof van jouw jas kunt behandelen. Kan het kledingstuk niet in de wasmachine? Stop 'm dan in een teil met lauwwarm water en een beetje wasmiddel en zorg dat de hele jas ondergedompeld is. Laat even staan en was daarna goed uit.

De droger

Na zo'n wasbeurt laat je de jas het beste hangend drogen en dan het liefst buiten. Sommige jassen kunnen ook in de droger, maar let hierbij nogmaals op het label in de jas. Het drogen van een winterjas duurt meestal een tijdje, dus houd rekening met twee á drie dagen. Zorg er daarom voor dat je niet zonder jas de kou hoeft te trotseren en houd altijd een tweede (oudere) winterjas bij de hand.

Nog meer tips

Durf je het toch niet aan om je jas te wassen? Laat 'm dan professioneel reinigen. Dat is vaak de beste keuze om het kledingstuk weer als nieuw te laten voelen, maar er zit wel een prijskaartje aan. Ook is een waterdichte jas niet meer waterdicht na het wassen. Opnieuw impregneren is daarom sterk aangeraden. Dit doe je met een speciale spray. Heb je een winterjas waar dons in zit? Dan kun je 'm het beste wassen met een aantal tennisballen. Het klinkt misschien gek, maar op deze manier blijft het dons verdeeld in de jas en krijg je geen klompjes.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top