Health

Feit of fabel: je lippen raken gewend aan lippenbalsem

Feit of fabel: je lippen raken gewend aan lippenbalsem

Uitgedroogd lippen zijn natuurlijk niet mooi, en hartstikke irritant. Het voelt gek en doet soms zelfs pijn. Wat doe je dan? Een paar dagen lippenbalsem op je lippen smeren! Maar gebruik je deze dan eventjes niet, komen die droge lippen weer net zo hard terug. Het lijkt alsof je lippen niet meer zonder kunnen, maar is dat ook echt zo?

Lippenbalsem niet direct verslavend

Maak je geen zorgen, je lippen raken niet verslaafd aan lippenbalsem. Er zitten geen verslavende middelen in. Maar waarom krijg je dat elke keer weer droge lippen als je stopt met smeren? Lippenbalsem werkt als een soort extra laagje op je lippen. Deze laag beschermt je mond tegen het slechte weer, maar sluit het ook van de buitenlucht af. Hierdoor drogen je lippen weer sneller uit.

Buitenlucht en talgklieren

Buitenlucht is belangrijk voor je lippen, maar dit is ook de reden dat ze uitdrogen. Kou, wind en zon hebben meer invloed op de lippen dan op de rest van de huid, omdat je lippen geen talgklieren hebben. Talgklieren zorgen voor een vettig laagje dat je huid beschermt, en zonder deze talgklieren missen je lippen dit beschermende laagje.

De hoornlaag

Je weet nu dat je lippen geen talgklieren hebben, maar wat ze nog meer niet hebben is een hoornlaag.  De hoornlaag is de bovenste laag van je huid, en bestaat uit dode huidvellen die je beschermen tegen uitdroging en beschadiging. Je lippen zijn dus kwetsbaarder doordat ze geen talgklieren én geen hoornlaag hebben.

Smeren maar!

Als je niet meer durfde te lachen uit angst voor gebarsten lippen, of je het gewoon vervelend vind dat ze schraal en droog zijn, geen zorgen. Je kunt zorgeloos lippenbalsem blijven gebruiken, maar het is wel belangrijk bepaalde ingrediënten te vermijden. Lees hier hoe je van je lippenbalsemverslaving afkomt.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top