Lipstick

Zo kom je van je lippenbalsem verslaving af

Zo kom je van je lippenbalsem verslaving af

Als je droge lippen hebt, dan pak je waarschijnlijk al snel een lippenbalsem of vaseline erbij. Maar, hoe vaker je droge lippen hebt, hoe vaker je die lippenbalsem erbij pakt. Het vervelende is dat je lippen hier ook aan wennen en dat je dus een zogenaamde lippenbalsem verslaving krijgt. Hoe kom je van deze verslaving af, zodat dat je constant met droge lippen rondloopt? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Hoe ontstaat een lippenbalsem verslaving?

Voordat we ingaan op hoe je van een lippenbalsem verslaving afkomt, vertellen we je eerst hoe zo’n verslaving eigenlijk ontstaat. Lippenbalsem lijkt namelijk een onschuldig product, maar het ligt net wat anders. Mensen gebruiken lippenbalsem om hun lippen zacht en soepel te houden. Van nature zouden je lippen zacht en soepel moeten zijn door de natuurlijke vetten rondom je lippen. Maar sommige factoren hebben hier invloed op, zoals kou of een lage weerstand. Hierdoor worden je lippen droger en ben je dus geneigd ze te hydrateren met een lippenbalsem of vaseline. Maar, veel van deze producten sluiten je lippen juist af in plaats van ze te verzorgen. Hierdoor verlaten gifstoffen je huid minder makkelijk, wat ervoor zorgt dat je lippen constant droog blijven.

Een lippenbalsem verlsaving is niet alleen iets fysieks waar je verslaafd aan raakt, maar ook mentaal. Veel mensen pakken hun lippenbalsem er vaak automatisch bij. Dat is een handeling die je moet doorbreken om van je verslaving af te komen.

Lees ook: je eigen lippenbalsem maken doe je zo

Welke producten moet je niet gebruiken?

Er zijn dus wel producten die je lippen daadwerkelijk verzorgen, maar de meesten laat je dus beter liggen. Wat voor producten zijn dat dan? Dit zijn producten waar minerale oliën inzitten, ook wel paraffine genoemd. Dit zit bijvoorbeeld merken als Vaseline, Labello, Blistex en Purol. Je huid raakt door deze producten uit balans, waardoor je droge en gesprongen lippen krijgt.

Welke producten juist wél gebruiken?

Er zijn gelukkig andere producten die je wel gebruikt om je lippen goed te hydrateren en verzorgen. Kies voor producten die 100% natuurlijk zijn. Een goed voorbeeld is Aquaphor. Dit product beschermt en verzorgt je huid en geeft hetzelfde gevoel als een lippenbalsem. Kijk ook in de natuurwinkel voor een lippenbalsem. Zoek er dan vooral eentje uit zonder vaseline.

Hoe kom je van die verslaving af?

Heb jij al een lippenbalsemverslaving? Dan volgen hier een aantal tips om van die verslaving af te komen. Gooi als eerst je lippenbalsem met vaseline weg en kies er eentje zonder minerale oliën. Bouw het gebruik vervolgens langzaam af. In één keer is lastig, dus bouw het langzaam af en laat je lippen wennen. Drink daarbij ook voldoende water: dit zorgt ervoor dat je lippen op een natuurlijke manier gehydrateerd worden. Tenslotte is het verstandig om niet aan je lippen te likken of even geen matte lippenstift te dragen. Dit zijn namelijk ook factoren die je lippen uitdrogen.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top