Health

Zo nu en dan vapen? Een stuk minder onschuldig dan het lijkt.

Zo nu en dan vapen? Een stuk minder onschuldig dan het lijkt.

De wereldwijde introductie van de e-sigaret was een promotie voor een gezonder alternatief voor de roker. Doordat de bekende kankerverwekkende stoffen als teer en koolmonoxide niet in de e-sigaret aanwezig zijn, wezen ook verschillende tests in Nederland uit dat het alternatief inderdaad minder schadelijk was dan de traditionele sigaret. Gelukkig weten we nu beter, maar zijn we hiermee misschien te laat?

De verslaving

Dat de e-sigaret geen gezond alternatief is voor roken, is inmiddels uit diverse onderzoeken gebleken. Het verslavingsgevaar voor de e-sigaret is om te beginnen enorm. In een enkele e-sigaret zit vrijwel evenveel nicotine als in een pakje van 20 ‘gewone’ sigaretten. In nieuwere vapes zit nicotinezout, dit gaat rechtstreeks naar je hersenen en is zo nog sneller verslavend.

Daarnaast speelt de industrie flink in op de verslavingsgevoeligheid van jongeren door kleurtjes, verschillende smaken en zelfs lampjes aan de e-sigaretten toe te voegen. Tel hier de TikTok filmpjes bij op waarin ze met gebruik van #vapetricks jongeren aansporen te oefenen met vapen, en de verslaving is daar.

De slechte stoffen

In een e-sigaret zit inderdaad geen teer. Dus een verslaving aan iets dat niet schadelijk zou zijn, hoe slecht is dat? Om te beginnen heeft vapen een sterk gateway-effect. De overstap van e-sigaretten naar gewone, teerhoudende sigaretten is klein, dit heeft onderzoek inmiddels wel uitgewezen. Het risico dat vapende jongeren gaan roken is drie keer groter dan bij niet vapende jongeren.

Vapen verhoogt je bloeddruk en verdubbelt de kans op een hartaanval, ook heeft het een sterk negatief effect op je cholesterolgehalte. Er zijn – vooral mentale – korte termijneffecten zoals geheugen- en concentratiestoornissen, angst en paniek en de kans op een depressie is 2 tot 3 keer groter dan bij niet vapers.

De deur uit met die e-sigaret

Tijd dus om te stoppen met vapen. Het is niet onschuldig, niet stoer en al helemaal niet charmant. Wel is het verslavend, dus stoppen is zo eenvoudig nog niet. Het Trimbos pleit hierom voor een totaal verbod, hopelijk volgt dit in de toekomst. Voor nu wordt een poging gewaagd het vapen minder aantrekkelijk te maken.

Vanaf begin 2024 gaat er een verbod in op de verkoop van de e-sigaretten met aantrekkelijke kleurtjes en smaakjes zoals aardbeienijs, mango en mojito. Enkel de tabakssmaak is dan nog verkrijgbaar, dit maakt de e-sigaret hopelijk minder aantrekkelijk onder jongeren.

Hulp bij stoppen

Door het hoge nicotinegehalte in een e-sigaret is de verslaving al snel groot. Stoppen is dus niet eenvoudig. Gelukkig is er voldoende hulp beschikbaar om je een stukje op weg te helpen. Een goede voorbereiding is het begin. Plan een datum en zorg dat je op dat moment alle vapes en toebehoren de deur uit doet.

Zoek afleiding als het moeilijk wordt, ga sporten of kies iets dat bij jou past. Tot slot het belangrijkste: beloon jezelf. Stel een doel, werk er naartoe en ga voor die beloning. Heb je meer hulp nodig? Er zijn diverse instanties die hulp bieden bij het stoppen met vapen. Vaak valt dit onder je zorgverzekering, dus zoek goed uit waar je recht op hebt. Een dag niet vapen verlaagt jouw gezondheidsrisico’s direct!

Deel dit artikel
Back to top