Health

Feiten of fabels over citroenwater

Feiten of fabels over citroenwater

Het wordt vaak genoemd als onderdeel van een fitte levensstijl: een glas  (warm) water met citroen erin. Toch zijn de meningen over hoe goed dit werkelijk is verdeeld. Hoe gezond is het nu echt?

Wij zoeken de feiten en fabels over citroenwater voor je uit.

Feit, maar ook fabel: de vezels stimuleren je spijsvertering

Vaak gehoord: voor het ontbijt een glas water met citroensap drinken, is goed voor je spijsvertering. Bovendien bevat citroenwater pectinevezels die je hongergevoel zouden onderdrukken. De aanwezigheid van die vezels is zeker een feit. Deze pectinevezels zitten echter vooral in de schil, zaden en vruchtvlees. Deze krijg je niet in grote hoeveelheden binnen als je citroensap mengt met water, dus is deze stelling in deze zin een fabel.

Fabel: citroenwater werkt ontgiftend

Citroenwater zou het lichaam 'ontgiften', maar je lijf kan niet ontgiften met behulp van speciale sappen of middelen. Het ruimt vanzelf alle afvalstoffen in je lichaam op en doet dat met behulp van de lever en de nieren. Geen enkel onderzoek laat zien dat citroenwater hierbij een rol speelt. Bij dierenonderzoeken is wel aangetoond dat citroenwater de lever helpt, maar of dat ook zo bij mensen is, is niet bekend.

Feit: er zit vitamine C in citroenwater

De populariteit van citroenwater heeft het deels te danken aan het feit dat er veel vitaminen en mineralen in zitten, en vooral vitamine C. Dit geldt natuurlijk voor heel veel fruit en groente, en als je een stuk fruit bij het ontbijt eet krijg je hetzelfde effect. Je hebt niet per se een glas citroenwater nodig, maar het is zeker verfrissend.

Fabel: van citroenwater val je af

Hoe jammer het ook is, je valt niet af van water met citroenstukjes. Er zijn verschillende theorieën die stellen dat citroensap goed is voor de spijsvertering en vetverbranding, maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderbouwt. Het is wel zo dat water drinken - met of zonder citroen erin - je metabolisme op gang helpt. Door veel water te drinken, heeft je maag sneller een vol gevoel. Maar citroenen zijn geen magische vruchten dat vet verbrandt.

Feit: citroenwater is slecht voor je tanden

Een bewering die wel echt is onderzocht: citroenwater is slecht voor je gebit. Hoe zuurder een drankje is, hoe groter de eroderende werking is. Makkelijker gezegd: hoe zuurdder, hoe meer schade aan je tanden. Vooral bij warm water is de schade groter dan bij koud water. Citroensap heeft een pH-waarde van tussen de 2 en 3, wat betekent dat het erg zuur is. De temperatuur van het water kan het eroderende effect versterken, omdat tanderosie zwaarder is bij hogere temperaturen.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top