Health

De pil: wel of niet doorslikken?

De pil: wel of niet doorslikken?

De anticonceptiepil zorgt er onder andere voor dat je niet zwanger raakt, maar ook dat je je menstruatie kunt reguleren. Je kunt door de pil door te slikken er zelfs voor zorgen dat je je je menstruatie even overslaat. Wel wordt gezegd dat het doorslikken van de pil niet goed voor je is en dat je het niet te vaak moet doen, maar is dit een feit of een fabel? Lees hieronder een aantal feiten en fabels over de anticonceptiepil.

Fabels over het doorslikken van de pil

  • Het is ongezond en zelfs schadelijk voor je gezondheid om de pil door te slikken: Dit is niet waar. Als je het vraagt aan artsen zal ongeveer 99% je vertellen dat het doorslikken van de pil niet schadelijk is voor je gezondheid. Het Amerikaanse College van Obstetrici en Gynaecologen ontkrachten deze fabel ook tijdens hun onderzoek.
  • Je raakt minder snel zwanger in je stopweek als je de pil doorslikt: Ook dit is incorrect. De kans dat je zwanger raakt blijft even groot, en de stopweek staat hier los van. de anticonceptiepil voorkomt dat je zwanger raakt, of je 'm nou doorslikt of niet.
  • Je kunt niet 'ongesteld' worden als je de pil tijdens je stopweek slikt: Dit is deels een fabel, en deels een feit. Als je de pil voor lange tijd doorslikt, kun je last krijgen van doorbraakbloedingen. Sommige vrouwen zien dit als ongesteldheid. Eens in de zoveel tijd bloed verliezen is normaal, ook als je de pil maandenlang doorslikt.

Feiten over het doorslikken van de pil

  • Het maakt niet uit hoe lang je de pil door blijft slikken: Een feit! Het slikken van de pil kan zo lang jij zelf wil. Sommigen lassen eens in de zoveel tijd een stopweek in, maar dat hoeft dus niet. Als je last krijggt van doorbraakbloedingen wordt vaak wel geadviseerd een stopweek ik te lassen, om je hormonen weer op een normaal niveau te brengen.
  • Bij het doorslikken van de anticonceptiepil verminder je de premenstruele klachten: Dit is waar, je kan je premenstruele klachten verminderen of zelfs laten verdwijnen. Denk bij premenstruele klachten aan stemmingswisselingen, buikpijn, vermoeidheid, rugpijn, hoofdpijn, enzovoort. Iedereen met een menstruatie weet inmiddels van zichzelf wel wat de symptomen zijn...
  • Het doorslikken van de pil vermindert de zin in seks: Helaas ook waar, het doorslikken van de anticonceptiepil kan als gevolg hebben dat je minder vaak zin hebt in seks. Dit heeft te maken met de hormoonlevels in je lichaam, maar hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Sommigen hebben het tegenovergestelde, en krijgen juist méér zin in seks.
Beeld: GETTY IMAGES
Deel dit artikel
Back to top